بهگزارش میلکان، عزیز مصطفایی با اشاره به سفر اخیر دکتر سیدرضا صالحی امیری، وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی و نماینده رئیس جمهور به شهرستان پاوه اظهار کرد: در گزارشی که به وزیر ارائه شد با تأکید بر ویژگیهای فرهنگی و هنری مردم این منطقه، مردمان این دیار، به راستی مصداق بارز واژهی «دستژیر» هستند، مردمانی با دستانی هنرمند که از دیرباز نیازهای خود را از طریق صنایعدستی مرتفع ساختهاند. متأسفانه این ظرفیت فاخر کمتر در سطح ملی بازتاب یافته و شایسته است بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
سرپرست اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان پاوه در ادامه به جایگاه بینظیر منظر فرهنگی هورامان در شهرستان پاوه اشاره کرد و افزود: پاوه تنها شهرستانی در کشور است که تمامی اراضی آن در محدودهی ارزشمند ثبت جهانی منظر فرهنگی هورامان / اورامانات قرار دارد، موضوعی که اهمیت و جایگاه این منطقه را در سطح ملی و جهانی دوچندان میسازد.
او تصریح کرد: زمانی که حسام مهدی، بازرس یونسکو از کشور مصر برای ارزیابی این پرونده به منطقه سفر کرد، با تأکید بر ویژگی منحصربهفرد میراث هورامان، اذعان داشت «تفاوت میراث شما با ما در مصر این است که شما میراثتان را زیست میکنید، میراثی زنده که ارزش آن بسیار فراتر از آثار صرفاً باستانی است.»
مصطفایی با اشاره به تنوع عناصر فرهنگی شهرستان، گفت: «در حال حاضر ۳۵ عنصر فرهنگی از شهرستان پاوه در فهرست میراث ناملموس ملی به ثبت رسیدهاند و فهرستی بلندبالا از عناصر دیگر نیز در انتظار ثبت هستند که این خود نشانگر غنای فرهنگی این خطه است.»
او در بخش دیگری از سخنان خود به ظرفیتهای گردشگری منطقه اشاره کرد و گفت: در حال حاضر ۲۶ اقامتگاه بومگردی در شهرستان فعالیت دارند که حدود نیمی از اقامتگاههای بومگردی کل استان کرمانشاه را تشکیل میدهند. همچنین در سه ماه گذشته، ۱۳۱ خانه مسافر در شهرستان ساماندهی شدهاند و بیش از ۲۰۰ واحد دیگر نیز در نوبت دریافت مجوز قرار دارند.
سرپرست اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان پاوه افزود: این ارقام، گویای ظرفیت عظیم گردشگری شهرستان هستند که نیازمند حمایت جدی وزارتخانهاند. از اینرو از وزیر محترم تقاضا دارم تسهیلات ویژهای برای تجهیز این خانهها در نظر گرفته شود تا شاهد جهشی بزرگ در حوزهی گردشگری منطقه باشیم.
او همچنین به جایگاه صنایعدستی بهعنوان یکی از اصلیترین محورهای معیشتی مردم منطقه اشاره کرد و افزود: روستاهای شهرستان به شکل تخصصی در زمینهی تولید صنایعدستی فعال هستند. برای نمونه روستای داریان در ارغوانبافی، میوان در حوزهی گیوهبافی زنان، و شهر نودشه که بهعنوان شهر ملی گیوه ثبت شده، یا محلهای معروف به «جولاها»، همه نشانگر آن است که صنایعدستی نهتنها ریشه در تاریخ که در زندگی روزمره و هویت مردمان منطقه دارد.
مصطفایی در ادامه با بهرهگیری از تجربیات میدانی خود بهعنوان پژوهشگر مردمنگار، یکی از چالشهای اصلی در حوزه سرمایهگذاری را نامناسب بودن سازوکار بازپرداخت تسهیلات عنوان کرد و گفت: با توجه به توپوگرافی کوهستانی و پرشیب منطقه، فرایند ساختوساز در اینجا با چالشهای جدی مواجه است. بنابراین، بازنگری در قوانین بازپرداخت تسهیلات، افزایش دورهی تنفس و مشارکت میتواند مانع از شکست پروژههای سرمایهگذاری و افزایش رغبت سرمایهگذاران شود.
او در ادامه با اشاره به جایگاه تاریخی و فرهنگی پاوه در مرکزیت هورامان اظهار کرد: زیرساختهای اداری شهرستان بسیار ضعیف است. برای نمونه، موزهی مردمشناسی پاوه همچنان در ساختمانی استیجاری قرار دارد که این امر سبب بروز چالشهایی میان ادارات شده است. ساختمان فعلی اداره میراثفرهنگی پاوه نیز پیش از انقلاب ساخته شده و هنوز آثار تخریب ناشی از جنگ تحمیلی بر دیوارهای آن مشاهده میشود.
او تصریح کرد:با توجه به موقعیت ممتاز این ساختمان و زمین پیرامونی آن، درخواست تخصیص ۵۰۰ میلیارد ریال جهت احداث مجموعهای شامل اداره، پایگاه میراث، موزه و غرفههای صنایعدستی در شأن ثبت جهانی این منطقه را داریم. امیدوارم وزیر محترم و نماینده ویژه رئیسجمهور با این درخواست موافقت کنند.
مصطفایی در پایان ضمن قدردانی از تلاشهای کارکنان ادارات و پایگاههای میراث فرهنگی در سطح کشور، از وزیر محترم خواست تا موضوع بهبود وضعیت معیشتی و مزایای این همکاران شریف را در اولویت کاری خود قرار دهد.