۱- تأمین انرژی مورد نیاز بدن: بدن در مبارزه با عفونت کالری بیشتری میسوزاند و باید این انرژی از منابع کربوهیدراتی مثل انواع نان که البته اگر نان کامل باشد بهتر است و غلات و چربی های سالم تأمین شود؛
۲- تأمین پروتئین کافی: برای جلوگیری از اتلاف ذخایر پروتئینی بدن که در شرایط التهابی مصرف می شوند، مصرف و تأمین پروتئین برای حمایت از عملکرد سیستم ایمنی حیاتی است؛
۳- اثر ضدالتهابی قوی: غذاها باید پتانسیل کاهش التهاب که در شرایط سرماخوردگی بوجود می آید را داشته باشند، چرا که اثرات مضر التهابهای مکرر ناشی از عفونتها میتوانند در بلندمدت زمینهساز بیماریهای قلبی و عروقی و حتی برخی از بدخیمیها باشند؛
۴- هیدراتاسیون (آبرسانی): حفظ سطح مناسب مایعات بدن برای جلوگیری از کمآبی بدن و خشکی مجاری تنفسی و گلو حیاتی است.
این متخصص تغذیه، بر مصرف مواد غذایی خاصی تأکید کرد که نقش درمانی و تقویتی دارند و می توانند این چهار ویژگی را داشته باشند و افزود:سوپ و آبگوشت که سوپ همچنان بهترین انتخاب است، اما دکتر نچواک توصیه کرد که این سوپها حتماً با مرغ یا گوشت بدون چربی تهیه شده و با ادویههای ضدالتهابی مانند سیر، فلفل و زردچوبه غنی شوند.
وی در ادامه افزود: «برای افزایش انرژی و خاصیت ضدالتهابی، توصیه میشود قبل از مصرف به هر کاسه سوپ یک یادو قاشق مرباخوری روغن کانولا یا روغن زیتون تازه اضافه شود ، افزودن رب گوجه نیز گزینه خوبی است بهتر است این سوپ به اندازه کافی مایعات داشته و کربوهیدرات لازم همراه با این سوپ و یا آبگوشت از طریق مصرف نان کامل سبوسدار یا برنج تأمین گردد.»
دکترنچواک همچنین یادآوری نمود که در زمان سرماخوردگی اشتها کاهش می یابد که امری طبیعی است پس بهتر است در این مواقع غذاهای کم حجم و البته مغذی و مقوی مصرف شوند. مصرف تخم مرغ در این زمان انتخاب مناسبی است تخممرغ، منبع عالی پروتئین است و باید دقت کرد مصرف آن به صورت عسلی (نیمه پخته) نباشد و خوب است در وعده صبحانه مصرف شود.علاوه بر آن مغزها،مصرف آجیل تازه و بدون نمک، به ویژه گردو به دلیل اسیدهای چرب امگا ۳ و خاصیت ضدالتهابیاش، توصیه میشود.
وی افزود:سبزیجات و میوهها نیز منبع خوب و طبیعی آنتیاکسیدانها و ویتامینها و آب هستند. مصرف سبزیجات شامل جعفری، سیر، پیاز، گوجه فرنگی، فلفل دلمهای، زنجبیل، انواع کلم (به ویژه بروکلی)، و کدو حلوایی و میوهها مثل انواع مرکبات، کیوی و موز در هنگام سرماخوردگی مفید است.
دکتر نچواک در ادامه بیان داشت : مصرف ویتامین C از بروز سرماخوردگی جلوگیری نمیکند، اما میتواند طول دوره بیماری را کاهش دهد، به همین دلیل توصیه می گردد مصرف میوه ها و سبزیجات در این بیماری فراموش نشودهمچنین مصرف مایعات گرم مهم هستند مایعات گرم آرامش بخش، تسکین دهنده و هم اینکه از کم آبی جلوگیری می کنند مایعات گرم مثل چای کمرنگ و چای زنجبیل که به دلیل خاصیت ضد احتقانی و ضدالتهابی توصیه میشود، مصرف عسل با توجه به خاصیت ضد التهابی و تولید انرژی همراه با چای و یا به تنهایی می تواند مفید باشد
یکی از غذاهای مفیدبرای این دوران ترخینه است که علاوه بر مایعات حاوی یک سری مواد مغذی است که برای عملکرد سیستم ایمنی مفید می باشند
وی خاطرشان کرد: با وجود باورهای رایج، اگرچه مدرک علمی قاطعی مبنی بر افزایش مخاط توسط لبنیات وجود ندارد، توصیه می گرددلبنیات کمچرب ، تازه و حاوی پروبیوتیک مصرف شود. فرنی همراه با گردو نیز به عنوان یک غذای سبک و مقوی بسیار ارزشمند و مفید است.
دکتر نچواک در ادامه به مواد غذایی که باید به طور کامل از رژیم غذایی در هنگام سرماخوردگی حذف شوند اشاره کرد و گفت: غذاهای شور و پرنمک (به دلیل تشدید کمآبی)،غذاهای چرب و سرخکردنی (به دلیل افزایش بار التهابی و سختی هضم)، لبنیات پرچرب، نوشیدنیهای شیرین و شکر اضافه که باعث تضعیف سیستم ایمنی میشود و مصرف مرکبات خیلی ترش، و همچنین سیگار باید در هنگام سرماخوردگی قطع شود.
این متخصص تغذیه بیان داشت: کودکانی که مکمل آهن مصرف میکنند، بهتر است مصرف آهن خود را در طول دوره سرماخوردگی به طور موقت قطع کنند.
در پایان، دکتر نچواک یادآور شد که هیچ برنامه تغذیهای بدون استراحت کافی کامل نخواهد بود؛ زیرا خواب و استراحت، اصلیترین عامل برای شارژ مجدد و بهینهسازی عملکرد سیستم ایمنی بدن است.