پریسا کریمی – گروه جامعه
درآینه تصویر کسی را می دید که شبیه او نبود
دوست داشت نقش خودش را ازهمه ی آینههای دنیا پاک کند
اما! آسمان آبی و رنگین کمان را چه کسی از او گرفت؟
همه ی کودکانه هایش را باخود دراتاق محبوس کرده بود
قلب! انگار دیگر قلبی برای تپیدن نداشت و جای آن ماهیچه ی تپنده را زخمی گرفته بود
ومدام پژواک فریادهایش را درحجم تنش احساس می کرد……
بی دفاع ترین و آسیب پذیرترین قشر هر جامعه ای کودکان هستند.بچه هایی که آرامش و امنیت حق مسلم و مشخص آنهاست.ازقشری صحبت می کنیم که همهی دنیا رارنگی می بینند و هیچ تصوری ازجنایت و آزاردرپس ذهنشان ندارند.
کودکان قلب هرجامعه اند و باید روی آن ها سرمایه گذاری کرد.دردنیای پرمشغله و دیجیتالی امروز انگار پدرو مادرها دیگر فرصتی برای وقت گذرانی و تربیت فرزندان خود ندارند.خیلی ازخانواده ها بچه ها را نادیده می گیرند و این عدم برقراری رابطه صمیمانه با کودک و نوجوان آنها را ازکانون خانواده دور کرده و به طرف جامعه سوق میدهد.
تکنولوژی فرصتی که تبدیل به آسیب می شود
کارشناس ارشد مشاوره در تشریح این موضوع میگوید: تکنولوژی، فضای مجازی و هرچیزی که به دنیای تکنولوژی مرتبط است به خودی خود آسیب زا نیستند بلکه نبود فرهنگ سازی و عدم آشنایی بانحوه استفاده ازآن، موجب آسیب زا شدن این فرصت می شود.
میرزایی می افزاید: کشور ما یک کشور درحال گذرو پیشرفت است. کشورهایی بر روی کشور ما تحقیق و بررسی کردند و متوجه شدند یک سری مسائل را ما به کودکان آموزش نمی دهیم. در برخی مسائل ضعف فرهنگ سازی داریم و جامعه مصون سازی نشده است. یکی ازهمین مسائل عدم آموزش مسائل جنسی به کودکان است. ماباید شیوه های خودمراقبتی را به کودکان آموزش دهیم.
وی با ابراز تاسف از اینکه سیستم رسمی ما هنوز به طور جدی وارد این قضیه نشده است تصریح می کند: پروتکل مشخصی دراین زمینه و برای آموزش وجود ندارد. هنوز خیلی نیرو برای آموزش این مسائل تربیت نکردیم وعدم وجود نیروی متخصص باعث شده که این قضیه ابتر بماند.گرچه اداره ای تحت عنوان مراقبت از دانش آموزان دربرابر آسیب های اجتماعی وجود دارد اما هنوز آن کاری که باید انجام شود صورت نگرفته است.من این اموزش را سالهاست که انجام می دهم و بازخورد های ان را دراجتماع دیده ام. این آموزش مبتنی بردین، قانون و عرف جامعه است.
کودک آزاری جنسی به چه معناست؟
میرزایی بیان داشت: هرعمل و رفتاری که یک شخص با کودک انجام دهد که درحد سن رشدش نباشد به معنی آزار است. این اعمال شامل:بوسیدن های نامتعارف، لمس نقاط خصوصی بدن کودک، برقراری رابطه جنسی و نشان دادن تصاویر مستهجن هستند.براساس تعریف سازمان ملل تا سن۱۸ سالگی فرد کودک محسوب میشود.
وی به باورهای غلطی که درجامعهی ما وجود دارد اشاره کرد و گفت: این باورها بسیار براین اعمال دامن می زند و شرایط را بغرنج می کند. برخی براین باورند که کودک آزاری نادر است درحالی که براساس گفتههای کشور آمریکا ۳۹ میلیون کودک آزار دیده دراین کشور وجود دارد. باور غلط دیگر این است که افراد تصورمی کنند باید کاملا رابطه ی جنسی صورت بگیرد که کودک آزاری محسوب شود یا اینکه این پدیده فقط برای دختران اتفاق می افتد. آمارها می گویند ازهر۴ دختر یکی و ازهر۶ پسر یکی درمعرض کودک آزاری قراردارند. درکشور ما پسران بیشتر مورد آزار قرار می گیرند چون خانواده ها براساس همین باور غلط پسران خود را درجامعه رها میکنند.
این کارشناس تصریح کرد: خیلی ها فکر می کنند افراد متجاوزباید حتما بیماری روانی داشته باشند و درجامعه مشخص باشند اما هیچ پلاک مشخصی وجودنداردو درهرقشری ممکن است وجود داشته باشند.
عده ای براین باورند که کودکان ۱۳-۱۴ ساله مورد آزار وتجاوز قرار می گیرند اما۳۶ درصد این آمارها بین کودکان ۸-۱۲ سالهاند. علت این است که بچه ها دراین سن و سال دردوره ی کمون جنسی و آرامش اند و بسیار حرف گوش کن هستند.ازدیگر باورهای غلط این است که متجاوزین بزرگسال هستند درحالیکه طبق آمارها بیشتر متجاوزین ازبین نوجوانان ۱۲-۱۶ ساله اند که درسن طغیان جنسی قرار دارند.
میانگین لورفتگی کودک آزاری ۳ سال است
این کارشناس مشاوره می گوید: کودکی که مورد آزار قرار گرفته باشد این مسئله را بازگو نمی کند. کودک به دلیل حس شرمندگی، ترس ازاینکه درخانواده برسراین موضوع تنش ایجادشود حرف نمی زند.درخیلی ازموارد کودک ازمتجاوز نمی ترسد. این زمانی است که خانواده دچارطلاق عاطفی شده و فرزند رها شده است و امکان دارد به هرکسی پناه ببرد.متجاوز دراین موقعیت به او نزدیک می شودو به او محبت می کند و عمل تجاوز صورت می گیرد.
نشانه های تشخیص این مسئله درکودکان
میرزایی این نشانهها را این گونه برشمرد ؛کودک به سختی می نشیند و بلند میشود، پارگی لباس زیر، بالباس کامل به رختخواب رفتن ، چسبیدن بیش ازحد به والدین و ترس ازتنها ماندن و پرخاشگر شدن کودک و حرف زدن از مسائل جنسی
۵ گام برای پیشگیری
وی در خصوص راه های پیشگیری از این اسیب گفت: اول اینکه باید کودک رانسبت به اندام های خصوصی بدنش آگاه کنیم و برای این کار بطور کامل به او توضیح بدهیم. مبهم حرف زدن باعث می شود کودک متوجه منظورما نشود.دوم اینکه این سه کلمه رابه کودکان آموزش بدهیم،”نه”،“برو”،”بگو” . به طور قطع به هرکسی که خواست به کودک نزدیک شود و اورا آزار دهد “نه” قاطع بگوید و فورا محل را ترک کند. کودک این مسئله رابرای فرد قابل اعتمادی مثل پدر، مادرو معلم … بگوید. این سه کلمه کودک را تا۹۸ درصد ازآزار دور نگه میدارد.
گام سوم ارتباط مدیریت شده به نزدیکان و آشنایان است. ازباورهای غلط دیگری که خانواده ها دارند فکر می کنند متجاوزین افراد غریبه هستنددرحالیکه در ۹۰ درصد مواقع فرد متجاوز برای کودک آشناست ودر ۴۷ درصد موارد یکی ازافراد خانواده(دایی، عمو، پدرو..) هستند.این جمله به این معنی نیست که با کسی رفت و آمد نکنیم بلکه به این معنی است که هرکسی اجازه ورود به منزل شما رانداردو نباید کودک را با این افراد تنها گذاشت.خانواده ها باید بدانند که احترام به معنی اعتماد نیست.
گام چهارم این است که کودک رابه تنهایی درمواقع ظهر و شب به مکان هایی مثل مغازه نفرستیم. گام پنجم این است که کودک باافرادی ازخانواده که بیماری روانی دارند تنها نگذاریم. و خانواده ها اگربه جایی برای مهمانی می روند حتما درکنار کودکان خود بخوابند.
لازمه ی خوب تربیت کردن خوب زندگی کردن است
این کارشناس ارشد مشاوره با بیان اینکه بچه ها راباید برای ورود به اجتماع آماده کرد گفت: خیلی از خانواده ها ممکن است بگویند ما خوب این مسائل رابه کودکان خود آموزش می دهیم اما دانشگاه و مدرسه که رفت دچاراین آسیب ها شد. .ما نباید طوری این مسائل رابه کودک ونوجوان آموزش دهیم که زده شوند. نوجوان باید غیرمستقیم کنترل شود. هرچقدرترس درخانواده بیشتر باشد، دروغگویی بیشتر می شود. خیلی ها برای کنترل استفاده فرزندان خود ازفضای مجازی آن ها را محروم می کنند، باید دانست که محرومیت جواب نمی دهد. باید استفاده شود اما تحت کنترل والدین وساعاتی برای استفاده درنظر گرفته شود.خانواده ها باید نگرش خود رابه این مسائل تغییر دهند. تربیت کردن درست و خوب لازمه اش درست زندگی کردن است. نباید مقابل کودک و نوجوان مشاجره کرد.باید خیلی ازآنها مراقبت شود زیرا آزار گری درجامعه ی ما روبه ازدیاد است.
سرنوشت آسیب دیدگان چه میشود؟
وی تاکید کرد: کودکانی که مورد آزارقرار می گیرند باید حتما ازراه قانونی پیگیری شود. خیلی ازخانوادهها ازترس رفتن آبرو این مسئله را بازگو نمی کنند اما این کار باعث می شود حداقل تعدادی ازاین پرتگاه نجات یابند. میرزایی درخصوص این کودکان گقت: درمان روی اکثر این کودکان و افراد آسیب دیده دراکثر مواقع جواب نمی دهد چون این افراد به دلیل آسیب روحی که دیده اند به خودکشی روی می آورند یا دچاربیماری ها و اختلالات روانی می شوند. باید به روانکاوان زبردست سپرده شوند. تعداد زیادی ازاین کودکان آسیب دیده دربزرگسالی درصدد انتقام برمی آیند.
توصیه کارشناس در گفتگو با میلکان برای جلوگیری ازکودک آزاری جنسی:
نه، برو، بگو
پریسا کریمی – گروه جامعه درآینه تصویر کسی را می دید که شبیه او نبود دوست داشت نقش خودش را ازهمه ی آینههای دنیا پاک کند اما! آسمان آبی و رنگین کمان را چه کسی از او گرفت؟ همه ی کودکانه هایش را باخود دراتاق محبوس کرده بود قلب! انگار دیگر قلبی برای تپیدن نداشت […]
لینک کوتاه : https://www.milkanonline.ir/?p=5225
- ارسال توسط : ظهور
- 1254 بازدید
- بدون دیدگاه