در چهل و هشتمین جلسه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان کرمانشاه که در سالن جلسات اتاق بازرگانی استان کرمانشاه برگزار شد بر لزوم ازسرگیری صادرات دام زنده در کرمانشاه تاکید شد.
به گزارش خبرنگار میلکان، صادرات دام زنده یکی از مزیت های استان کرمانشاه است. به لحاظ موقعیت جغرافیایی، نژاد خاص گوسفند سنجابی، استقبال اعراب و بازار مناسبی که توسط صادرکنندگان این دام سبک در کشورهای منطقه خلیج فارس ایجاد شده است صادرات این محصول استان می تواند در رونق تولید دامی و ارز آوری استان نقش مهمی داشته باشد . لغو صادرات دام زنده نه تنها کمکی به کنترل بازار نکرده است بلکه زمینههای قاچاق بدون نظارت بهداشتی را در پی داشته است و صدور دام مولد یکی از حربه های دشمنان ایران برای خالی کردن بازار داخلی از تولید را نیز تقویت کرده است.
رییس اتاق بازرگانی، صنعت، معدن و کشاورزی استان کرمانشاه با تاکید بر لزوم آزادسازی صادرات دام زنده گفت: دام زنده سبک یکی از کالاهای استراتژیک استان است که هم در تولید هم در صادرات آن پتانسیلهای خوبی داریم، اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان دام زنده استان کرمانشاه از بزرگترین اتحادیههای کشور است که به دنبال ملی کردن آن نیز هستیم.
کیوان کاشفی با اشاره به ممنوعیت صادرات دام سبک زنده دردو سال اخیر خاطر نشان ساخت: اگرچه اکنون صادرات دام زنده به شیوه قانونی متوقف شده اما دام سبک زنده به شیوههای غیرقانونی و از مجاری دیگر از کشور خارج می شود.
وی از بازار خوبی که برای دام زنده نژاد سنجابی استان کرمانشاه در کشورهای حوزه خلیجفارس وجود دارد هم یاد کرد و افزود: گوسفند نژاد سنجابی یک گوشت لاکچری برای این کشورها محسوب می شود که حاضرند در برابر آن دلار بدهند.
وی معتقد است متاسفانه ما نتوانستیم از این فرصت به خوبی استفاده کنیم و توازن مناسبی بین صادرات دام زنده به این کشورها و واردات دام جایگزین به منظور تنظیم بازار داخلی برقرار کنیم.
رئیس اتاق کرمانشاه خواستار برقراری مجدد صادرات دام زنده سبک شد و گفت: اگر قرار است محدودیتی اعمال شود باید از طریق در نظر گرفتن تعرفه ها باشد تا بتوان ملاحظات تنظیم بازار را نیز رعایت کرد.
وی معتقد است رقم ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان برای صادرات هر راس دام نرخ منطقی است که هم انگیزه صادرکنندگان را حذف نمیکند و هم باعث میشود تا صادرات به روند قانونی خود برگردد.
وی همچنین خواستار اصلاح قیمت پایه صادرات دام زنده از پنج دلار به ۲.۵ دلار شد.
دبیر اتاق کرمانشاه درارائه گزارشی که با اتاق بازرگانی کرمانشاه و با همکاری سازمانهای جهادکشاورزی و صنعت، معدن و تجارت استان تهیه شده است بیان داشت: هم اکنون بیش از ۷۷ میلیون راس دام سبک در کشور وجود دارد که ۲میلیون و ۹۷۰هزار راس آن مربوط به کرمانشاه است. از ۹میلیون راس دام سنگین کشور نیز حدود ۲۹۶هزار راس آن در کرمانشاه تولید شده است. داریوش پناهی تولید گوشت قرمز در کشور در سال گذشته را ۸۳۵هزار تن عنوان کرد و گفت: در استان کرمانشاه ۳۶هزارتن معادل ۴٫۳ درصد گوشت قرمز کشور تولید می شود. سرانه مصرف کشور بین ۱۱ تا ۱۲ کیلوگرم است که در کرمانشاه این سرانه یک کیلوگرم از میانگین کشوری بالاتر است.
وی با اشاره به اینکه نیاز مصرفی گوشت قرمز کشور حدود۹۸۴ هزار تن است که در استان ۲۶ هزارتن مورد نیاز مصرف کنندگان است. با توجه به این آمارها کسری حدود ۱۴۹ هزار تنی گوشت قرمز در کشور از طریق واردات تامین میشود.
دبیر اتاق کرمانشاه تاکید کرد: با محاسبه قیمت دام سبک زنده در میدان کرمانشاه در ۱۶تیرماه بین ۳۹ تا ۴۴ هزارتومان بوده است. قیمت دام سنگین نیز بین ۳۲ تا ۴۲هزار تومان اعلام شده است . گوشت وارداتی با قیمت ۵۴ تا ۵۶ هزار تومان به مردم عرضه شده است. قیمت گوشت قرمز در تیرماه سال ۹۵ ، ۱۱ تا۱۲ هزار تومان قیمت دام سبک زنده در میدان و برای مصرف کننده ۲۸ الی ۳۰هزار تومان بوده در حالی که این قیمت در حال حاضر به ۱۰۰تا ۱۰۵ هزارتومان افزایش یافته است.
وی با اشاره به اینکه در سالهای گذشته همواره بخشی از مازاد تولید دام استان به صورت زنده به خارج از کشور صادر می شد، گفت: در سال ۹۳ در کشور ۶۰۰هزار راس دام صادر شد که بیش از ۱۴۵ هزار راس آن سهم کرمانشاه بود و در سال ۹۴ نیزیک میلیون و ۷۰ هزار راس صادر شد که ۳۶۴ هزار راس از استان صادر شد که سهم ۳۴ درصدی به خود اختصاص داد.
پناهی نیمی از صادرات دام کشور را متعلق به اتحادیه صادر کنندگان دام کشور برشمرد و یادآور شد: در سال ۹۳ ، ۲۴ درصد و در سال ۹۴ نیز حدود ۳۴ درصد صادرات دام زنده کشور از گمرکات کرمانشاه ترخیص شده است.
وی با بیان اینکه در بهترین شرایط حداکثر ۲ درصد تولید دامی کشور صادر می شود اظهارداشت: از سال ۹۵ به بهانه تنظیم بازار جلو صادرات دام زنده گرفته شد. ممنوعیت صادرات دام زنده با هدف جلوگیری از کمبود گوشت در کشور اعمال شد اما روند افزایش قیمت گوشت طی سه سال اخیر نشان میدهد که ممنوعیت صادرات تاثیر چندانی در این زمینه نداشته و تنها پیامدهای منفی خروج دام مولد به شیوه غیرقانونی، کاهش درآمدهای گمرک، خروج دام بیمار و آسیب زدن به برند دام ایران و خروج صادرکنندگان با هویت ما از این بازار را داشته است.
دبیر اتاق کرمانشاه با اشاره به اینکه اطلاعات و آمار دقیقی از میزان قاچاق دام از استان و کشور در دست نیست خاطرنشان ساخت: هم اکنون دام زنده به شیوه غیر قانونی از کشور خارج میشود و در کشورهای مقصد با قیمت ۳ میلیون و۴۰۰هزار تومان برای هر راس گوسفند ۴۵ کیلویی به فروش میرود. هزینه های مترتب به هردام قاچاق یک میلیون و۴۰۰هزار تومان شامل ۸۰۰ هزار تومان هزینه قاچاق دام و ۵۰۰هزار تومان هزینه حمل داخل و خارج کشور است این درحالی است که قیمت دام زنده در این تاریخ یک میلیون و ۹۰۰ هزار تومان بوده است که با این محاسبات تنها ۱۰۰ هزار تومان سود برای خارج کننده دام دارد.
وی تنها راه برون رفت از این ضرر و زیان را از سر گیری صادرات دام زنده دانست و گفت:میتوان برای اینکه صادرات بیرویه رخ ندهد و به بازار داخلی لطمه وارد نشود تعرفه ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومانی برای صادرات دام در نظر گرفت.
پناهی معتقد است از سرگیری صادرات دام زنده هم میتواند به رونق صنعت دامپروری در استان کمک کند و هم ۲۳۶ صادر کننده دام زنده استان دوباره به چرخه فعالیت برگردند.
استاندار کرمانشاه نیز با بیان اینکه شرایط امکان برقراری مجدد صادرات دام زنده مشکل است گفت: پس از درخواست ما این موضوع در ستاد تنظیم بازار مطرح می شود که در صورت تصویب در این ستاد نیز که کار راحتی نیست، وزیرمربوطه-وزیرجهادکشاورزی- حق وتو این موضوع را دارد. این مجوز یکبار اخذ شد و وزارت کشاورزی به لحاظ حساسیت این کالا حاضر به انجام این ریسک نشد. گام بعدی معرفی صادرکننده است که در صورت صادرات دو برابر آن میزان را باید وارد کند. صادرکننده مورد تایید سیکل خیلی خیلی سختی دارد. یکبار دیگر این سیکل را می رویم .
وی افزود: استان کرمانشاه پتانسیل صادرات ۲۰۰ هزار راس دام زنده در سال را دارد که رقم قابل توجهی است و میتواند به رونق تولید در استان کمک کند.
معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی استان کرمانشاه نیز از مازاد ۴۰۰ هزار رأس دام زنده در استان خبر داد و گفت: این دام مازاد در استانهای دیگر کشور از جمله تهران، البرز، قزوین و … نیز بازار فروش دارد.
بهرام خانی تاکید کرد: اما در کشورهای حاشیه خلیج فارس از جمله کویت و قطر نیز درخواست برای گوسفند تولید کرمانشاه خصوصاً گوسفند نژاد سنجابی بسیار زیاد است.
وی با اشاره به اینکه سیستم پرورش گوسفند ما در کرمانشاه عشایری و روستایی است گفت: در سال دو فصل بهار و پاییز مازاد تولیدات به بازار عرضه می شود اگر صادرات در این ۲ فصل صورت بگیرد بازار نیز از دام زنده سبک خالی نمیشود. در صورت صادرات در تمام طول سال تاثیر منفی هم بر تولید و هم بر قیمت خواهد داشت.
کرمانشاه با شرایطی که پیش آمده است به بازار ترانزیتی گوسفند ترکیه تبدیل شده است که بدون اینکه سودی برای استان داشته باشد تنها تهدید بیماری است که برای استان باقی میماند. سود این نیز تنها برای صادر کننده ای است که اقدام به این کار می کند.
دبیر اتحادیه تولید و صادرکنندگان دام زنده استان کرمانشاه نیز با رونمایی از رانتهای وزارت صمت و جهاد کشاورزی و انحصار افرادی در وزارت جهادکشاوری برای واردات و صادرات دام گفت: با وضعیت موجود اگر صادرات قانونی نیز صورت بگیرد برگشت دلار امکان پذیر نیست. صادرات را با کارتهایی انجام می دهند که دلار بر نگردد.
ایرج نوری با بیان اینکه اتحادیه صادرکنندگان دام استان ۷۰ درصد صادرات کشور را انجام می دهد خاطر نشان ساخت: عدهای به محض باز شدن مسیر صادرات شرایط را به فاز رانتخواری می برند و این اتحادیه را قاچاقچی میخوانند. با این اوضاع ما حاضر به پذیرش این اصل نیستیم که بگویند صادرات در مقابل واردات چون این رانت است و سالم انجام نمی گیرد.
وی یاد آور شد:تولید کنندگان دام سنگین در ورامین، اراک و قم که مشتریهای ماهستند زیر فشار قرار دارند. چون دامهای آنها به مرز ۵۰۰ کیلو می رسد برای خوراک دام به حدی زیر فشار هستند که مجبورند زیر قیمت بفروشند. جهادکشاورزی به جای اینکه به این مافیا دلار بدهد برای واردات گوشت حمایت خود را سمت تولید داخل بیاورد، علوفه ارزان در اختیار بگذارد که این گوشت در ایران مصرف شود. با این شرایط پیش آمده برای وزیر سوال پیش نمی آید که دامی که انباشته شده زیر فشاراست و زیر قیمت به فروش می رسد چرا قیمت گوشت در بازار کاسته نمی شود؟ گوساله ای که قبل از عید ۴۵ هزار تومان بوده به ۳۲ هزار تومان رسیده است چطور گوشت ارزان نمی شود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کرمانشاه گفت: سالیانه ۱۰ هزار تن گوشت قرمز مازاد در کرمانشاه تولید می شود اما با این وجود قیمت گوشت قرمز در این استان ۱۵تا ۲۰ هزار تومان گرانتر از میانگین کشوری است.
هدایت حاتمی بر لزوم اصلاح چرخه گوشت قرمز در استان تاکید کرد و افزود: ضروری است در تمام زنجیرهها و حلقههای تولید و توزیع گوشت قرمز استان از دامداریها، میادین دام، حمل و نقل، کشتارگاهها و توزیع در قصابیها تجدیدنظر صورت گیرد.
وی معتقد است مصرف کنندگان و تولیدکنندگان متضرر اصلی بازار گوشت قرمز در استان هستند.
وی در خصوص صادرات دام سبک زنده استان نیز گفت: دام سبک یکی از برندها و مزیتهای کرمانشاه است که نباید استفاده از این ظرفیت را از دست بدهیم.
صادرات دام زنده تاثیری در افزایش قیمت گوشت ندارد
در چهل و هشتمین جلسه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان کرمانشاه که در سالن جلسات اتاق بازرگانی استان کرمانشاه برگزار شد بر لزوم ازسرگیری صادرات دام زنده در کرمانشاه تاکید شد. به گزارش خبرنگار میلکان، صادرات دام زنده یکی از مزیت های استان کرمانشاه است. به لحاظ موقعیت جغرافیایی، نژاد خاص […]
لینک کوتاه : https://www.milkanonline.ir/?p=7273
- ارسال توسط : ظهور
- 515 بازدید
- بدون دیدگاه