• امروز : جمعه - ۲۳ شهریور - ۱۴۰۳
  • برابر با : Friday - 13 September - 2024
4

کرمانشاه قربانگاهِ باغ شهرها

  • کد خبر : 3165
  • 09 خرداد 1397 - 9:33
کرمانشاه  قربانگاهِ باغ شهرها

بهزاد خالوندی ابعاد اتفاقات تلخی که پیرامون باغات شهری در استان کرمانشاه رخ داده، آنچنان عظیم و گسترده است که وصفی جز “فاجعه” را نمی‌توان برای آن به کار برد. در این میان حجم عظیمی از این تقصیرات متوجه مدیریت شهری است؛ مديريتي که از دیرباز از یک ضعف مزمن و تاریخی رنج می برد. […]

بهزاد خالوندی

ابعاد اتفاقات تلخی که پیرامون باغات شهری در استان کرمانشاه رخ داده، آنچنان عظیم و گسترده است که وصفی جز “فاجعه” را نمی‌توان برای آن به کار برد. در این میان حجم عظیمی از این تقصیرات متوجه مدیریت شهری است؛ مديريتي که از دیرباز از یک ضعف مزمن و تاریخی رنج می برد.
از قدیم الایام فضاي اغلب شهرهاي استان از جمله كرند، قصرشيرين، صحنه، هرسین، کرمانشاه، پاوه، نوسود، نودشه و … با باغ هاي گسترده و پربار ميوه پیوند خورده است. با وجود خسارات و آسيب هاي فراوان، محصولات باغی برخي از اين شهرها مانند پاوه، صحنه، قصرشیرین و تا حدودي سراب قنبر كرمانشاه هنوز در بازار ميوه يك برند محسوب مي شوند.
متاسفانه طی دهه های اخیر به دلیل ضعف آشکار مدیریت شهری به ویژه شوراها و شهرداری ها و ناآشنايي و يا عدم اعتقاد تصميم گيران اين مجموعه ها به توسعه پایدار، خسارت های بسیار عظیم و جبران ناپذيري به باغات شهری وارد شده و حجم گسترده ای از این فضاها تخریب گرديده و در آن ها شهرک سازی و آپارتمان سازی‌های گسترده صورت گرفته است.
مدیریت شهری در این دهه های اخیر به جای بهبود وضعیت باغات شهری و استفاده از آن برای رسیدن به یک توسعه پایدار، بیشتر به دنبال کسب درآمد از طریق تغییر کاربری و یا جرایم دريافتي از بساز و بفروش ها و تخلف های حوزه ساخت و ساز بوده است.
يكي از دلايل مهم در پيش گرفتن اين رويه به ناتواني تاريخي مديريت شهري در ايجاد درآمدهای پایدار برای شهرداری ها بازمي‌گردد. شهرداري ها طي اين سال ها براي درآمدزایی بیشتر به سمت شهرفروشی و باغ فروشی رفته اند و در این میان به یک هماهنگی و هارمونی عجیب با بساز و بفروش ها رسیده اند.
در واقع حجم قابل توجهی از برنامه ریزی ها و طرح ها و پروژه ها در این شهرها اغلب با محوریت و تحت تاثیر بساز و بفروش ها بوده و مدیریت شهری بیشتر یک تسهیلگر بوده اند.
این رویکردها و رویه ها در مدیریت شهری، آسیب های بسیار جدی به شهرهای استان وارد کرده و نوعی عقبگرد آشکار در روند توسعه پایدار محسوب می شود.
تخریب باغات در کلانشهری مانند کرمانشاه ابعادی بسیار گسترده داشته و همچنان ادامه دارد.
در این میان دغدغه هایی مانند ارتقای کیفیت زندگی شهروندان، حقوق طبیعی نسل فعلی و نسل آینده، حفظ سرمایه های طبیعی و باغات شهری در حاشیه واقع شده و همچنان این روند ادامه دارد.
تصور شکل گیری یک توسعه پایدار در شهرهای استان با تداوم فعالیت مدیرانی که اعتقاد چندانی به حفظ پتانسیل های طبیعی و باغات و حقوق شهروندان ندارند، بسیار ساده اندیشانه و خنده دار است.
برای رها شدن از این وضعیت نامطلوب و قرار گرفتن شهرها در مسیر توسعه پایدار، باید طرحی نو درانداخت.

لینک کوتاه : https://www.milkanonline.ir/?p=3165

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.