• امروز : پنج شنبه - ۹ فروردین - ۱۴۰۳
  • برابر با : Thursday - 28 March - 2024
3
کمبود، صف و خرید اجباری داستان این روزهای مردم برای تهیه روغن خوراکی

روغن‌داغ!

  • کد خبر : 17976
  • 12 اسفند 1399 - 21:55
روغن‌داغ!

عبدالله مرادی- گروه اجتماعی کمبود روغن باعث ایجاد صف های طولانی شده است اما مسئولان به‌جای راه حل مدام مردم و احتکار خانگی و خرید بیش از اندازه را دلیل ایجاد این صفوف می‌دانند. این اوج بی انصافی است. مردم این روزها به دنبال فروشگاه‌هایی می‌گردند که روغن را با قیمتی کمتر موسوم به قیمت […]

عبدالله مرادی- گروه اجتماعی
کمبود روغن باعث ایجاد صف های طولانی شده است اما مسئولان به‌جای راه حل مدام مردم و احتکار خانگی و خرید بیش از اندازه را دلیل ایجاد این صفوف می‌دانند. این اوج بی انصافی است.
مردم این روزها به دنبال فروشگاه‌هایی می‌گردند که روغن را با قیمتی کمتر موسوم به قیمت دولتی عرضه می کنند. برای به دست آوردن روغن دولتی مجبورند در این شرایط کرونایی در صفهای طولانی و متراکم بایستند.
برای تهیه عکس از روغن داخل فروشگاه و سوپرمارکت ۱۶-۱۷ فروشگاه زنجیره ای و سوپرمارکت سطح شهر را گشتم دریغ از یک بطری روغن. تا اینکه در یک فروشگاه تعدادی پیدا کردم که قیمت‌های آن مخدوش و کنار آن زده بودند «فروش روغن همراه با خرید جنس».
تفاوت چشم گیر بین روغن جامد حلبی و روغن مایعی که در فروشگاه‌ها وجود دارد، سبب شده تا مردم رنج صف ایستادن آن هم در اوج کرونا را به جان بخرند زیرا مشکلات اقتصادی و معیشتی به آنها اجازه نمی‌دهد که وارد فروشگاه‌ها شده و هر مقدار می‌خواهند روغن مایع بخرند. روغن مایع هم در فروشگاه‌ها با قیمت‌های مخدوش و به شرط خرید اجناس عرضه می شود. بنا به اظهار مغازه داران شرکت های توزیع سنگ بنای این کار را گذاشته اند و در قبال خرید روغن اجناس دیگر مانند کیک و کلوچه، رب گوجه فرنگی، کنسرو و… به اجبار می دهند.
اگر مردم دست به احتکار خانگی و خرید بیش از نیاز می زنند نتیجه اتفاقاتی است که چند سال اخیر روی‌داده است. بر هیچکس پوشیده نیست که عرضه اقلام ضروری مانند برنج، روغن، شکر، قند ، مرغ، گوشت و… همواره با مشکلاتی روبرو بوده و مردم بعد از هر شایعه گرانی شاهد نایاب شدن و گرانی چند برابری اجناس می‌باشند و پس از آن که مردم قانع شدند افزایش قیمت رسمی صورت می گیرد و تا مدتی این کالا موجود می شود و نوبت کالای بعدی می شود.
مردم نگران هستند. حق هم دارند. زیرا چرخه معیوب توزیع و تامین اقلام را دیده‌اند. اینکه مردم نگران تامین اقلام ضروری شان باشند با آنکه مردم مقصر کمبودها و گرانی باشند دو مقوله متفاوت است.
به مردم ربطی ندارد که کدام چرخ شما لنگ می زند. چرخه تامین مواد اولیه، تولید ، تامین یا توزیع. مردم از اقتصادی که دولت بر آن چمبره زده کالای اساسی می خواهند. بعد از چند ماه معلوم می شود فلان اقا زاده یا آقای برادر ارز را گرفته و کالای اساسی را وارد نکرده. حتی اگر فرض را بر این بگذاریم که دستگیر هم بشود دیگر دردی از مردم دوا نمی شود
صفوف روغن نباتی و اقلام دیگر نه تنها کرامت انسانی مردم را زیر پای گذاشته بلکه می تواند در شیوع کرونا نیز تاثیرگذار باشد. مسئولان باید چرخه توزیع اقلام ضروری را اصلاح کنند. نمی توان از مردم توقع داشت که برای عرضه دولتی یک جنس که کم یاب شده، صف نکشند.
مشکلی برای تامین روغن نداریم
معاون بازرگانی سازمان صنعت معدن و تجارت استان کرمانشاه با بیان اینکه مواد اولیه روغن وارداتی است گفت: در مقطعی به خاطر تعیین نرخ ارز برای واردات روغن خام تخصیص ارز متوقف شد که باعث شد مواد اولیه با تاخیر به کارخانجات برسد.
احسان باقرخانی در گفتگو با خبرنگار میلکان تصریح کرد: خوشبختانه دو محموله ۳۰۰ هزار تونی و یک محموله ۱۵۰ هزار تونی مواد اولیه روغن خام وارد کشور شده و بخشی نیز در بندر در حال بارگیری است. وی با بیان اینکه در حال حاضر مشکلی از بابت تامین مواد اولیه روغن نداریم افزود: دولت به موقع ارز مورد نیاز را تخصیص و بانک مرکزی نیز در اختیار واردکنندگان قرارداد. الان کارخانجات تولید روغن سه شیفت کار می کند تا مشکلی برای تامین روغن نداشته باشیم.
معاون سازمان صمت استان کرمانشاه نیز انبارهای خانگی و احتکار مردمی را معضل این روزهای روغن دانست و تصریح کرد: در حال حاضر توزیع بیشتر از ماه‌های عادی است ولی متاسفانه ترس از شایعه گرانی و نایاب شدن روغن باعث تقاضای بیشتر از عرضه شده است و همین موجب اختلال در نظام توزیع شده است و مردم کمبود احساس می‌کنند.
وی اظهار داشت: خداراشکر قحطی و نایابی روغن نداشته‌ایم و اگر کمبودی بوده جبران کرده ایم میزان سرانه مصرف روغن در ماه حدود ۱۱۰ گرم برای هر نفر است و ماه گذشته بالغ بر ۲هزار تن روغن توزیع کرده‌ایم. متاسفانه مردم این را لمس نکرده اند چون یک پدیده شوم دلالی وسط آمده و برخی می‌خرند انبار می‌کنند تا به قیمت گزاف عرضه کنند.
مردم نگران روغن عید نباشند
با قرخانی با اشاره به همکاری خوب شرکت کشت و صنعت ماهیدشت-نازگل- یادآور شد: توانستیم خلاء عدم توزیع شرکت‌های خارج از استان را با کشت و صنعت ماهیدشت نازگل جبران کنیم. مدیران این شرکت پای کار آمدند و برای شب عید که در تولید نان شیرینی، صنایع و صنوف روغن بیشتری نیاز داریم ۱۶۰۰ تن مازاد بر سهمیه توزیع خواهیم داشت مردم نگران تامین روغن شب عید نباشند آنقدر روغن به بازار می ریزیم که بازار را اشباع کنیم.
وی با تاکید بر اینکه ایجاد صف طولانی کار درستی نیست گفت: به جز فروشگاه های زنجیره‌ای، تعاونی‌های مصرف ادارات را نیز شارژ می‌کنیم. معاون بازرگانی سازمان صمت استان کرمانشاه با اشاره به اینکه هنوز مردم به مصرف روغن نباتی و بسته‌بندی حلب تمایل دارند اظهار داشت: رسالت فرهنگسازی در خصوص مصرف روغن‌های مایع و آشنایی مردم با حقوقی که دارد به عهده رسانه هاست. فروشندگان نیز باید بدانند که قانون داریم و با تخلفات آنها برابر قانون برخورد می‌شود فروش کالا همراه با کالای اساسی و مخدوش کردن قیمت تخلفات محرز است و در صورت مشاهده به شدت برخورد می‌شود وی با اشاره به تامین روغن صنوف و کارخانه های تولیدی استان در این مدت گفت: اگر روغن مورد نیاز این واحدها را تامین نمی‌کردیم با مشکلاتی مواجه و با تعطیلی و اعتصاب واحدهای تولید و اخراجکارگران روبرو می شدیم که خوشبختانه چنین اتفاقی رخ نداد و این نقش مثبت سازمان است.
افزایش قیمت ۱۲۵درصدی
آمار منتشر شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت نشان می‌دهد که قیمت برخی از انواع خوراک دام و طیور، میوه، حبوبات و برنج، روغن، مرغ زنده و همچنین آهن آلات در آذرماه امسال بیش از ۱۰۰ درصد افزایش داشته و بین ۲ تا ۴.۷ برابر شده و قیمت ۲۳ کالا نیز بیش از ۵۰ درصد گران شده است. ۹ کالا که قیمت آن‌ها طی یک سال بیش از دو برابر شده شامل برخی میوه، حبوبات، برنج و روغن است؛ به‌طوری که در آذر امسال قیمت برنج هندی و برنج تایلندی ۱۷۲.۹ و ۱۲۰ درصد و حلب ۱۶ کیلویی روغن نباتی معمولی ۱۲۵.۵ درصد نسبت به آذر سال قبل افزایش یافته است. در آذر ماه امسال قیمت برنج هندی و برنج تایلندی به ۲۲ هزار و ۹۰۰ تومان و ۱۷ هزار و ۲۰۰ تومان و و حلب ۱۶ کیلویی روغن نباتی معمولی به ۲۵۹ هزار و ۴۰۰ تومان رسیده است. البته این قیمت ها قیمت های مصوب و رسمی است وبازار آزاد نرخ هایی با اختلاف بالاتر از این را گواهی می کنند.
بررسی کمبود روغن و مرغ در کمیسیون صنایع مجلس
سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن با اشاره به ورود کمیسیون متبوعش به موضوع کمبود روغن و مرغ در کشور، گفت: دولت باید کالاهای اساسی موردنیاز مردم را در آستانه عید نوروز تامین کند.
حجت اله فیروزی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت با انتقاد از کمبود روغن و مرغ در بازار، گفت: تنظیم و مدیریت بازار و تامین نیازهای ضروری مردم وظیفه دولت است اما متاسفانه طی ماه‌های گذشته مشکل کمبود کالاهایی مانند روغن در سطح کشور و مرغ در برخی شهرها موجب نگرانی مردم شده است.
نماینده مردم فسا در مجلس شورای اسلامی افزود: بخشی از مشکل کمبود یا نبود روغن و مرغ ناشی از سیاست‌‌گذاری نادرست دولت در زمینه تامین و توزیع کالا است و بخش دیگر از سیاست‌های کلی حاکم بر این حوزه‌ها نشات می‌گیرد؛ به طور مثال تأمین نشدن نهاده‌های دامی در دوره‌ای موجب گلایه‌مندی تولیدکنندگان، گرانی و نابسامانی بازار شده است.
وی با بیان اینکه دولت باید نیازهای مردم را در آستانه عید نوروز تامین کند، اضافه کرد: براساس گزارش‌های رسیده روغن از طریق تولید داخلی و واردات به میزان کافی در کشور موجود است اما از آنجا که شبکه تولید نابسامان است کالا به دست مردم نمی‌رسد به گونه‌ای که در برخی سوپرمارکت‌ها مطرح می‌شود که روغن در صورتی فروخته خواهد شد که مشتری کالای دیگری مانند خرما یا رب نیز خریداری کند.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم ادامه داد: بسیاری از افراد به اسم توزیع کننده کالا را از دولت دریافت می‌کنند اما به دلیل نبود ساز و کار موثر و مناسب آن را به درستی در شبکه، توزیع نمی‌کنند که این امر موجب کمبود کالاهایی مانند روغن و… می‌شود.
سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن با اشاره به ورود کمیسیون متبوعش به موضوع کمبود روغن و مرغ در کشور، تصریح کرد: وزارتخانه‌های متولی مانند جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت باید با برنامه‌ریزی و نظارت مستمر و دقیق و استفاده از کمک سایر مجموعه‌ها مانند بسیج کالاهای مورد نیاز مردم را به دست آنها برساند.

لینک کوتاه : https://www.milkanonline.ir/?p=17976

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.