• امروز : جمعه - ۲۳ آذر - ۱۴۰۳
  • برابر با : Friday - 13 December - 2024
5
گزارش میلکان از پدیده ماماهای خصوصی؛

پول ماما را مهربانتر از مادر می‌کند!

  • کد خبر : 7504
  • 17 مرداد 1398 - 8:22

نسیم جهانی – گروه اجتماعی میلکان با داد و فریادهایش سالن بیمارستان را روی سرش گذاشته بود. کسی سراغش را نمیگرفت. همراهش به سمت هر پرستاری که می رفت این جواب را می شنید «این دردها عادی است باید صبر کنید تا وقتش برسد». دردش زمانی تشدید می شد که مراقبت‌های ویژه تخت کناری‌اش را […]

نسیم جهانی – گروه اجتماعی میلکان

با داد و فریادهایش سالن بیمارستان را روی سرش گذاشته بود. کسی سراغش را نمیگرفت. همراهش به سمت هر پرستاری که می رفت این جواب را می شنید «این دردها عادی است باید صبر کنید تا وقتش برسد». دردش زمانی تشدید می شد که مراقبت‌های ویژه تخت کناری‌اش را میدید. یک پرستار همواره مشغول ماساژ، …… و رسیدگی به زن کناریش بود که مانند او وقت زایمانش رسیده بود. نتوانست آرام بگیرد، درهمان حالت درد و ناراحتی از او پرسید: چطور شده که این پرستار کنار شماست و به شما رسیدگی می کند این زن شخصیت خاصی است یا پارتی حسابی داریدکه در فاصله دو نیمه درد کمی آرام به نظر می رسید جواب گفت: با توجه به برخوردی که پرستاران بخش با خواهرم در زایمانی که داشت تصمیم گرفتیم برای زن برادرم مامای خصوصی بگیریم تا زایمان راحتی داشته باشد.
مقام معظم رهبری مسئله تکثیر نسل و جلوگیری از کاهش جمعیت جوان کشور را یک مسئله حیاتی می دانند و بر این اصل تاکید دارند. ایشان، فرهنگ سازی را مسئله مهم و اصلی در ترغیب جامعهی زنان به استفاده از خدمات مامایی و زایمان طبیعی برشمردند و گفتند: متخصصین باید زیانهای ناشی از وضع حملهای غیر طبیعی و همچنین فواید و آثار مثبت زایمان طبیعی در حفظ سلامت مادر و کودک را مکرراً در مجامع عمومی و رسانه‌ها تبیین کنند.
علیرغم این تاکیدات شاهد آن هستیم که هزینه های زایمان طبیعی کاهش پیدا نمی کند و از نوعی به نوع دیگر تغییر مییابد و شرایط تنها برای کسانی سهل می‌شود که پول بیشتری دارند. اختلاف طبقاتی در زماین هم رنگ و بویی تازه به خود می گیرد.
خاطره با چهره ای آرام و درونی مشوش در انتظار خواندن نامش در سالن بیمارستان نشسته تا برای آخرین بار قبل از زایمان پزشکش را ملاقات کند. در واپسین لحظه‌های بارداریش لذت و سرور حس مادر شدن برای او تبدیل به استرس و بحران شده است. با شنیدن نامش به سختی و به کمک همسرش وارد اتاق پزشک می شود اما پزشک با دیدن سیمای او به تشویشش پی می برد. پزشک پس از صحبت با خاطره متوجه ترس او از لحظه زایمان و اتاق زایشگاه می شود و بهترین راهکاری که به ذهنش خطور می کند معرفی مامای همراه به اوست، مامایی که در هنگام زایمان و تا پس از تولد فرزندش در کنار او خواهد بود و آرامش روحی و روانی و زایمانی راحت تر را برایش فراهم خواهد کرد.
یکی از دلایل ایجاد طرح مامای خصوصی یا مامای همراه ترس و واهمه زنان باردار از زایمان طبیعی و تنهایی آنها در لحظه زایمان می باشد.
یک مادر جوان که چند ساعت قبل زایمان کرده است می گوید: من به سفارش یکی از دوستانم از مامای همراه استفاده کردم و از عملکرد او راضی بودم چراکه در آخرین ساعات بارداری و پس از اینکه با دردهای زیاد و طاقت فرسا مواجه شدم مشاوره و حرف های تسکین بخشش یکی از عوامل بهتر سپری کردن لحظه زایمانم بود.
در سه ماه ابتدایی سال ۹۷ شش هزار و ۷۸۷ نفر نوزاد در کرمانشاه متولد شده اند اما تعداد محدودی از آنها از مامای خصوصی استفاده کرده اند و این یک بام و ۲ هوا بودن زایمانها موجب سرخوردگی و احساس حقارت در زنانی می کند که از مامای همراه استفاده نکرده اند.
یکی از بانوان باردار نیز که مامای خصوصی را برای لحظه زایمانش استخدام کرده و جهت معاینه به بیمارستان مراجعه کرده می گوید: من در کلاس های آمادگی بارداری با این طرح آشنا شدم اما در میان بیست خانمی که در این کلاس ها بودند تنها من و یکی از دوستانم از این طرح استفاده می کنیم که در هنگام زایمان به مامای همراه اطلاع خواهیم داد تا ما را همراهی کند.
درعین حال خانمی که درانتظار ترخیص دخترش بود گفت:دختر من برای زمان زایمان از مامای خصوصی استفاده کرد اما ماما پس از زایمان او را ترک کرد درحالیکه طبق قرارداد باید تا صبح کنار زائو می ماند ضمن اینکه استفاده از مامای همراه به نظر بسیار واجب و مؤثرنمی آید.
یک مامای خصوصی می گوید: هنگام مراجعه زنان باردار به مراکز بهداشت تمام اطلاعات و آگاهی های مربوط به مامای همراه در اختیار آنها قرار داده می شود اما اغلب این بانوان از گرفتن مامای همراه سرباز می زنند که شاید یکی از دلایل اصلی این عدم تمکن مالی و عدم توانایی پرداخت هزینه مامای همراه است.
وی در خصوص هزینه های متقبل شده از سوی بانوان باردار گفت: هزینه استخدام ماما ۳۸۰ هزار تومان و در صورت استفاده از دستگاه تنس(TENS) به ۵۰۰ هزار تومان می رسد چراکه پدهای الکتریکی تعبیه شده در این دستگاه که به کاهش درد مادران کمک میکند گران قیمت و یکبار مصرف بوده و باید برای استفاده هر مادر تعویض شوند.
مسئول دفتر مامایی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه نیز در خصوص طرح مامای همراه گفت: پس از فشار WHO مبنی بر کنترل افزایش بی رویه و بی دلیل و البته خودخواسته عمل های سزارین در کشور طرح مامای همراه از سال ۹۳ در دستور کار وزارت بهداشت قرار گرفت. ایران رتبه سوم استفاده از سزارین در جهان قرار دارد.
شیوا کاظمی گفت: در بررسی های انجام شده مشخص شد که یکی از دلایل اصلی خانم های باردار مبنی بر انجام عمل سزارین ترس آنها از زمان زایمان طبیعی و دردهای هنگام زایمان می باشد که منجر شد تا این برنامه مطرح و مورد توجه قرار گیرد. در حال حاضر سه مرکز مشاوره مادرانه در چهارراه اجاق، مرکز رویان در چهارراه ۳۰ متری دوم و مرکز نور در ۲۲ بهمن آماده ارئه مشاوره در این خصوص به مادران باردار هستند.
وی در خصوص استقبال مردم استان از این طرح افزود: با تلاش هایی که صورت گرفته به دنبال آشنایی همه بانوان استان از این طرح هستیم که امیدواریم بتوانیم به زودی شاهد فراگیر شدن این طرح در میان تمام بانوان استان باشیم.
مسئول دفتر مامایی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در خصوص هزینه های این طرح افزود: مادران باردار می توانند ضمن استفاده از کلاس های بارداری رایگان در مراکز دولتی مامای خصوصی استفاده کنند که هزینه این بخش بر عهده خود مادران است و حتی می توانند از چند هفته قبل از زایمان نیز به صورت خصوصی و همزمان با این کلاس ها مامای خصوصی داشته و از مشاوره و کمک های آنها استفاده کنند. در این صورت هزینه ها به صورت ساعتی محاسبه می شود.
وی درباره این مهم که برخی از مادران مدعی بدرفتاری پرسنل بیمارستان ها شده اند و همین عامل موجب استفاده آنها از مامای همراه شده گفت: کار و وظیفه ماما و پرستار دردآور است و شرایط این موقعیت را ایجاب میکند، چرا که ماما برای حفظ و آگاهی از روند سلامت مادر و فرزند مجبور است تا اقداماتی را همراه با درد انجام دهد اما نمی توان بدرفتاری بعضی از پرسنل بیمارستان ها را انکار کرد. در همین راستا طرحی مبنی بر تکریم مادر شکل و در دستور کار تمام بیمارستانها قرار گرفت و براساس این طرح میزان رضایت مندی مادران تعیین کننده کارانه ماماها می باشد که با اجرای این طرح شاهد همکاری بیشتر مادران و پرستاران و ایجاد جو بهتر بیمارستان ها بوده ایم.
درب سالن خروجی بیمارستان باز می شود و خاطره در حالیکه فرزند دلبندش را در آغوش گرفته همراه با همسرو مامای همراهش خارج می شود، به چهره پسرش که نگاه می کند حس شیرین مادرشدن درعمق وجودش می جوشد لذتی که قطعا بی زحمت به دست نمی آید.به فکر فرو رفت.اگر مامای همراهش نبود باید چکار می کرد؟برای او که زنی بی تجربه و نادان به این مسئله بود مامای خصوصی چون غنیمتی بود.خاطره با خود اندیشید:چه می شد اگر تمام زنان باردار فارغ از تمکن مالی از خدمات مامای همراه بهره می بردند و این طرح حتی اگر شده با کیفیتی پایین تر و خدماتی کمتر برای همه به صورت همگانی به اجرا درمی آمد.یا رویایی تر آنکه چه می شد اگر پرستاران ما با زنانی که در دردناکترین لحظه زندگی شان با انبوهی از رنج دست و پنجه نرم می کنند آنقدر مهربان باشند که آنها را مجبور نسازند علاوه بردرد زایمان درد بی مهری پرستاران را نیز برخود هموار کنند یا چون عده ای با شنیدن شهرت پرستاران به تلخ زبانی عطایشان را به لقایشان بخشیده و به مامای همراه مهربان پناه ببرند.

لینک کوتاه : https://www.milkanonline.ir/?p=7504

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.