• امروز : پنج شنبه - ۲۲ شهریور - ۱۴۰۳
  • برابر با : Thursday - 12 September - 2024
5
معاون فرهنگی و رسانه ای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه:

نمایشگاه های کتاب باید از ارشاد مجوز دریافت کنند/ اجازه عرضه کتابهای بی کیفیت و کپی را به کسی نمی دهیم

  • کد خبر : 3811
  • 01 شهریور 1397 - 7:01
نمایشگاه های کتاب باید از ارشاد مجوز دریافت کنند/ اجازه عرضه کتابهای بی کیفیت و کپی را به کسی نمی دهیم

نگار حسینی- میلکان آنلاین – گروه فرهنگ و هنر برگزاری فصلی و چند وقت یکبار پایگاه های موقت فروش کتاب در قالب نمایشگاه اخیرا سوال برانگیز شده است؟! پیش از این معمولا نمایشگاه هر ساله به تولیت اداره کل ارشاد اسلامی کرمانشاه در محل خاص آن با حضور ناشرین مختلف از سراسر کشور برگزار می […]

نگار حسینی- میلکان آنلاین – گروه فرهنگ و هنر

برگزاری فصلی و چند وقت یکبار پایگاه های موقت فروش کتاب در قالب نمایشگاه اخیرا سوال برانگیز شده است؟! پیش از این معمولا نمایشگاه هر ساله به تولیت اداره کل ارشاد اسلامی کرمانشاه در محل خاص آن با حضور ناشرین مختلف از سراسر کشور برگزار می شد و همین کمیت رغبت کافی را در شهروندان برای استقبال از نمایشگاه به وجود می آورد اما اخیرا تکرر و تعدد پایگاه های موقت که با مناسبت و بی مناسبت در نقاط مختلف دایر می شوند لذت میهمانی یک سال یک بار کتاب را از بین برده است…

این وضعیت حکایت “گل بود به سبزه نیز آراسته شد” را برای کتابفروشان تداعی می کند؛ کتاب حتی به رغم داشتن علاقه مند، مشتاقان زیادی برای خرید ندارد و این نمایشگاه های وقت و بی وقت اگر نانشان را آجر نکند تنورشان را حتما سرد خواهد کرد.

فروشنده ای که سالیان است رنج راه را می خرد تا کتاب هایی نفیس، با اصالت و در شأن یک کتابخوان عرضه کند اما همان کتاب شاید به شکل کپی وغیرقانونی در همین نمایشگاه ها و با تخفیفات ۴۰ تا ۵۰ درصدی عرضه می شود!

تلاش برای ترویج و رشد فرهنگ کتابخوانی امری پسندیده است اما باید پرسید چرا به شیوه هایی متوسل می شویم که ممکن است شأن کتاب و کتابخوانی را به هرز ببرد؟!

برای زدودن این ابهامات ازخاطر خود، افکار عمومی و مطالبه به حق صنف عرضه کنندگان دائمی کتاب با پریسا محمدی، معاون فرهنگی و رسانه ای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه به گفتگو نشستیم؛

معاون فرهنگی و رسانه ای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه هدف از برگزاری نمایشگاه را رساندن کتاب با قیمت مناسب به دست شهروند، کتابخوان و تبلیغی برای ارتقای فروش کتاب عنوان می کند و می گوید: در شرایطی که فرهنگ مطالعه به شدت افول پیدا کرده برپایی نمایشگاه کتاب تلنگری در اذهان عمومی برای توجه به کتاب خواهد بود. هر چند بر مبنای نظر عده ای از کارشناسان مطالعه سایت ها و فضای مجازی نیز بر آمار سرانه مطالعه موثر است اما همچنان هیچ چیز جای کتاب را نمی گیرد.

پریسا محمدی در حالی که معتقد است فروش کتاب در رکود قرار دارد، مهمترین و بهترین عامل تاثیرگذار در بی رغبتی برای خرید آن را مشکلات اقتصادی مردم عنوان می کند و اظهار می دارد: مردم توان خرید کتاب را ندارند و به نظر من کسانی هم که برای خرید مراجعه می کنند اکثرا دانشجو، دانش آموز یا گروه سنی کودک و نوجوان هستند، البته لازم به ذکر است در رده سنی کودک فارغ از دیدگاه مادر که ممکن است مبتنی بر علاقه مند کردن فرزندش به کتاب باشد دلیل رغبت به خرید کتاب ارزان قیمت بودن آن نسبت به سرگرمی سازهای دیگری چون اسباب بازی است.

وی تصریح می کند: علاوه بر پایین بودن سطح مطالعه و ضعف اقتصادی مشکلی که سد راه فرهنگ سازی برای کتاب خوانی است ترجیح رفع نیازهایی نظیر میل به خرید پوشاک اضافی، لوازم تزیینی منزل و… که ضروری هم نیست نسبت به تهیه کتاب است و تمام این موارد کتاب و کتاب فروش را در انزوا قرار داده بنابراین بالا بردن فرهنگ مطالعه که منجر به توسعه فرهنگی و متعاقبا توسعه در زمینه های مختلف می شود همت جهادی می طلبد لذا جای تاسف است که یک کتاب فروش گاها در روز حتی یک کتاب هم نفروشد! این روند روز به روز بدتر هم می شود.

این کارشناس فرهنگی می گوید: الان بیشترین جمعیت آماری کتابخوان را افراد میان سال تشکیل داده اند، متاسفانه در بین نسل جوان فرهنگ کتابخوانی بسیار ضعیف تر است چون به آنان یاد نداده ایم که لذت کتابخوانی یعنی چه؟ و از این بابت همه ما مسولین مقصر هستیم، کاری نکردیم مردم بپذیرند این کتاب است که می تواند به راحتی روی زندگیشان تاثیر بگذارد واقعا کتاب باید نجات پیدا کند و این به یک کار جمعی نیاز دارد.

محمدی در خصوص روند برپایی نمایشگاه کتاب می گوید: هرازگاهی متقاضیانی برای برگزاری نمایشگاه داریم که علاوه بر اعطای مجوز به ایشان این امتیاز داده می شود که عرضه کتاب منتشره خود را در اولویت قرار دهند و وقتی که به حد نساب رسید می توانند آثار دیگر ناشران را نیز به معرض نمایش و فروش بگذارند اما معمولا روال کار این است که برگزارکنندگان با ناشرانی از دیگر استان ها خصوصا از مرکز قرارداد می بندند و کتاب های آنان را با درصدی تخفیف که کاملا توافقی است برای فروش عرضه می کنند.

معاونت فرهنگی و رسانه ای اداره ارشاد اظهار می کند: متقاضیان نمایشگاه برای مکان از شهرداری مجوز می گیرند البته اداره ارشاد با شهرداری تفاهم نامه ای عقد کرده که بر اساس آن قرار است شهرداری مکان هایی را با توجه به میزان جمعیت و شرایط فصلی آماده کند و ما با برگزار کنندگان هماهنگ کنیم که در نهایت تمام این روند نیازمند اخذ مجوز از اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی است.

وی اضافه می کند: لیست کتاب ها باید توسط کارشناسان ارشاد بررسی شود، معمولا کارشناسان ما یک روز قبل از برپایی نمایشگاه یا همان روز اول از کتاب ها بازدید می کند که کپی نباشد و قیمت آن مخدوش یا شناسنامه اش جهت به روز شدن دستکاری نشده باشد.

محمدی تصریح می کند: تخصیص تخفیف منع قانونی ندارد حتی در نمایشگاه ارشاد هم که به صورت سراسری و با همکاری موسسه نمایشگاه های ایران سالی یک بار برگزار می شود با ارایه بن کتاب ۲۰ درصد و تعیین نرخ ۱۰ تا ۲۰ درصدی توسط خود عرضه کننده  عملا ۳۰ تا ۴۰ درصد به خریداران تخفیف داده می شود.

معاون فرهنگی و رسانه ای ارشاد اظهار می کند: ناشران یا متقاضیان برگزاری نمایشگاه کتاب می بایست کتاب های همان سال یا نهایتا یک تا دو سال گذشته را عرضه کنند البته وضعیت در خصوص کتاب های مرجع و شعرا فرق می کند.

محمدی تاکید دارد: برگزاری نمایشگاه محدودیت زمانی ندارد و اغلب با توجه به تشخیص ضرورت در شهر؛ مثلا برای غنی سازی اوقات فراغت در پارک ها، جلب نظر گروه خاص سنی به کتابخوانی و… به متقاضیان مجوز داده می شود.

وی می گوید: علی رغم اینکه وضعیت سرانه مطالعه راضی کننده نیست اما بررسی ها نشان می دهد که استقبال شهروندان از نمایشگاه ها قابل قبول است به همین دلیل وقت فراخوان برگزاری نمایشگاه کرمانشاه، ناشرین با رغبت ثبت نام می کنند حتی می توان گفت نمایشگاه کتاب کرمانشاه جزو پربازدید کننده ترین هاست.

ماهتاب یکی از نمایشگاه هایی است که طی روزهای اخیر در محل فردوسی برپا شد که دو موضوع یکی ظن به عرضه کتاب های کپی و دوم تخفیفات ۴۰ درصدی روند فعالیت این نمایشگاه را سوال برانگیز کرده بود، گفتنی است این گمان به دیگر پایگاه ها هم تعمیم می یابد…

محمدی می گوید: همان روز اول از این نمایشگاه بازدید شد که حدود ۱۷ عنوان کتاب آن کپی تشخیص داده و جمع آوری شد ضمن اینکه در طول نمایشگاه چند بار دیگر هم از آن بازرسی شد البته خود نمایشگاه دار هم به دلیل حجم کتاب ها متوجه کتاب های کپی نشده بود.

اما در مورد میزان تخفیفات در نظر گرفته شده که برای خود من هم جای سوال داشت مسول برگزاری نمایشگاه اینطور پاسخ داد که روی تبلیغات محیطی گسترده حساب کرده، به اعتقاد وی تبلیغات موجب جلب نظر شهروندان و در نهایت استقبال آنان از نمایشگاه می شود پس تخفیف  می تواند جوابگو باشد.

وی در پاسخ به اینکه با این تعدد برگزاری نمایشگاه تکلیف کتاب فروشان چه می شود، می گوید: مشکلات عرضه کنندگان کتاب قابل درک است، همانطور که ذکر شد دلایل متعددی برای انزوای کتاب فروشی ها مطرح است و ارشاد آنان را فراموش نکرده است!

ما برای حمایت از عرضه کنندگان  دائمی کتاب طرح های تابستانه، پاییزی و عیدانه را تعریف کرده ایم؛ در این طرح فروشندگان درسامانه ثبت نام می کنند و با نصب یک پلاکارد یا بنر حاوی طرح تابستانه، پاییزی یا عیدانه مشارکت خود را اعلام می کنند در روال کار ضمن در نظر گرفتن تخفیف ۲۰ درصدی وقتی متقاضی کتابی از آنان خریداری می کند نام و کد ملی وی و عنوان کتاب ثبت می شود و در نتیجه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی معادل  درصد تخفیف را به صورت نقدی به فروشنده باز می گرداند.

مشکل این است که عرضه کنندگان ما در این طرح ها شرکت نمی کنند در حالی که بدون هیچ زحمتی می توانند از حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بهره مند شوند.

مساله دیگر که در خصوص برگزاری نمایشگاه ها ذهن را مشغول می کند بی سامانی کتاب های بومی است که به زبان کوردی هستند گویا جایگاه مشخصی برای عرضه این دست کتاب ها در نظر گرفته نمی شود؟

معاون فرهنگی و رسانه ای ارشاد اسلامی استان کرمانشاه اظهار می کند: با توجه به تنوع قومی و زبانی اقدام به جدا سازی کتاب ها نظم و انسجام را مختل می کند و ممکن است به نوعی مضمون جدایی طلبی را به اذهان القا کند بنابراین کتاب ها با هر زبان با توجه به قالب های علمی طبقه بندی می شوند.

محمدی در پایان می گوید: دغدغه سالیان من این بوده و هست که کتاب وارد زندگی همه ما بشود اما تا به کتاب نگاه ویژه ای نشود هیچ اتفاق خاصی نمی افتد لذا باید یکی از دغدغه های اصلی مسولین اجرایی استان تدوین برنامه ای برای ترغیب پرسنل، اعضای خانواده و درنهایت شهروندان به افزایش سطح آگاهی باشد که اگر این اتفاق بیفتد بسیاری از مشکلات و معضلات اجتماعی اصلا اتفاق نخواهد افتاد.

لینک کوتاه : https://www.milkanonline.ir/?p=3811

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.