• امروز : چهارشنبه - ۲۱ شهریور - ۱۴۰۳
  • برابر با : Wednesday - 11 September - 2024
6
کلیشه “منع خشونت علیه زنان”!

بروید زنان را بیدار کنید…

  • کد خبر : 5222
  • 12 آذر 1397 - 21:03

نگار حسینی – گروه اجتماعی ۲۵ نوامبر سالروز منع خشونت علیه زنان است سالگشتی که هر سال در این تاریخ از آن یادی می شود بیانیه ای در حکم آن صادر و نوشته هایی دست به دست می گردد و پس از آن اوضاع همان است که بود!… “منع خشونت علیه زنان” جمله ای با […]

نگار حسینی – گروه اجتماعی
۲۵ نوامبر سالروز منع خشونت علیه زنان است سالگشتی که هر سال در این تاریخ از آن یادی می شود بیانیه ای در حکم آن صادر و نوشته هایی دست به دست می گردد و پس از آن اوضاع همان است که بود!…
“منع خشونت علیه زنان” جمله ای با مفهوم عمیق که دامنه آن از طرز نگاه تا شیوه عمل فردی و اجتماعی گسترده است اما واقعا محلی از اعراب ندارد.
یک کارشناس امور اجتماعی می گوید: بنا بر تعریف مجمع عمومی سازمان ملل متحد هر گونه عمل خشونت آمیز بر پایه جنسیت نظیر تهدید کردن، اجبار و هر گونه اعمالی که منجر به آسیب های جسمی، روحی و روانی در زنان بشود خشونت علیه زنان است.
سلطانی اظهار می‌کند: عوامل زمینه ای مانند محل تولد و تعداد فرزندان و الگوی تربیتی در خانواده، عوامل اجتماعی، مثل میزان تحصیلات طرفین،نوع شغل همسر یا ارشد بودن زن به لحاظ تحصیلاتی، درآمدی و یاشغلی که پذیرش این موضوع برای مردان سخت است، عوامل فرهنگی و دینی نظیر باورها و عوامل اقتصادی مهمترین علل بروز خشونت علیه زنان است.
وی می افزاید: برخی از کارشناسان هم معتقدند قوانین اجرایی شامل اعدام و سنگسار خشن ترین قوانین جهان علیه زنان است.
کارشناس امور اجتماعی اداره بهزیستی استان کرمانشاه به لایحه تامین امنیت زنان در برابر خشونت علیه زنان اشاره می کند و می گوید این لایحه در ایران نیز همچون دیگر کشورها در دستور کار قرار دارد.
سلطانی اذعان می کند: اگر چه خشونت یک مفهوم عام و جهانی است و بسیاری از کشورها به انحاء مختلف درگیر آن هستند اما بروز رفتارهای خشن مانند اسیدپاشی، اذیت و آزار دختران، قتل توسط همسران به دلیل مصرف مواد مخدر و سایر رفتارهای پرخطر موجب شده تا ایران جزو کشورهایی باشد که بحث خشونت علیه زنان تا حدودی در آن پر رنگ است.
به تصریح این کارشناس اجتماعی تاکنون تحقیق میدانی مشخصی در زمینه خشونت علیه زنان به صورت خاص صورت نپذیرفته اما بر اساس گزارش عملکرد های چند ساله اورژانس اجتماعی و بازخوردهای استخراج شده از آمار و اطلاعات با توجه به اینکه استان کرمانشاه مرزی و جنگ زده است مسلما سطح نشاط و سرخوشی در مردم این استان پایین و میزان افسردگی بالاست.
وی می گوید: در استان ما آوای کلامی با تن صدایی بلند بین افراد رد و بدل می شود و به عبارتی روانشناسی گفتگو در سطح پایینی قرار دارد و متقابلا میزان پرخاشگری بالاست پس می توانیم بگوییم کرمانشاه یکی از استان های درگیر در بحث خشونت است.
به گفته سلطانی در بررسی اطلاعات و آمار مربوط به تماس های ۱۲۳ مشخص شده که اعلام گزارش با موضوع خشونت علیه زنان در رتبه دوم یا سوم تماس های اورژانس اجتماعی قرار دارد همچنین به استناد اطلاعات مربوط به مراجعت افراد به مرکز ۱۲۳ در میان شهرستان های استان کنگاور بیشترین آمار مربوط به خشونت علیه زنان را دارد.
این کارشناس امور اجتماعی در بهزیستی اظهار می کند: مسلما با توجه به تغییر و تحول در زمینه اطلاعاتی و تکنولوژی نوع خشونت نیز متفاوت شده؛ اگرچه هنوز هم خشونت فیزیکی یکی از قوی تری انواع آن است اما آزار و اذیت جنسی و روانی، حبس در منزل و ارتباطات فرازناشویی دیگر شکل‌هایی هستند که به صورت خشونت علیه زن به کار می روند.
سلطانی می‌گوید: پاسخ به اینکه چه باید کرد و یا اینکه راهکار چیست درعلت یابی دقیق خشونت هاست که هنوز پژوهش مدونی در استان یا کشور صورت نگرفته زیرا این موضوع هیچ وقت مورد بحث نبوده است شاید به این دلیل که جامعه هدف در دسترس نبوده یا تعدادشان کم بوده و یا شاید هم به خاطر ملاحظاتی که در جامعه وجود دارد هیچ‌گاه آنطور که باید به این موضوع پرداخته نشده است.
اما اگر به طور عمیق و ریشه ای به این موضوع فکر کنیم اولین قدم پیشگیری از بروز است که آموزش افراد در حوزه مهارت‌های زندگی مثل کنترل خشم، تصمیم گیری و کنترل استرس می تواند موثر باشد در این راستا طی چند سال اخیر آموزش مهارت های زندگی به کودکان در مهدهای کودک شروع شده اما هیچ وقت جدی گرفته نشده است.
در حالی که اگر از همان ابتدا این آموزش ها به کودکانی که قرار است نقش زنان و مردان فردای جامعه را ایفا کنند، داده شود می توان امیدوار بود که در آینده سطح تاب آوری بالا و بروز خشم کاهش یابد.
وی می افزاید: خانواده به عنوان اولین محل آموزش باید توجه داشته باشد که الگوهای دیداری و نحوه رفتار پدر و مادر در شکل گیری نقش های جنسیتی فرزندان حائز اهمیت است.
آگاه سازی و حساس سازی عمومی به ویژه در مراکز آموزشی، دانشگاه ها و سربازخانه ها می تواند در امر پیشگیری موثر واقع شود.
فعالیت اورژانس اجتماعی ۱۲۳ در زمینه پیشگیری و مداخله گری، آموزش مهارت‌های زندگی، برگزاری دوره های آموزشی برای زوجین در آستانه ازدواج، زوج درمانی، راه اندازی مراکز مشاوره متعدد ضمن تایید صلاحیت علمی، اخلاقی و اجتماعی، راه اندازی خط تلفن ۱۴۸۰ به عنوان خط راهنمایی و مشاوره، تدوین پکیج کامل برنامه اورژانس اجتماعی که در ۱۳ شهرستان درهمه زمینه ها فعال است شمار خدماتی است که بهزیستی به صورت رایگان ارایه می‌کند و در قالب تمام این طرح ها بحث منع خشونت علیه زنان و برنامه های کاهشی نیز دنبال می شود.
در کنار این برنامه ها هم می توان از راه اندازی مرکز روزانه ندای مهر برای دختران در معرض آسیب، راه نوین برای زنان در معرض آسیب و مراکز آموزشی و حمایتی کودک کار و خانواده جهت احقاق حقوق افراد نام برد.
سلطانی می گوید: در کشور ما به زنان بها داده می شود و حضور پر رنگ زنان در عرصه‌های مختلف بیانگر همین موضوع است اما به دلیل بار فرهنگی هنوز بسیاری از مسایل اجتماعی در خصوص زنان حل نشده به اضافه اینکه قوانین قضایی قابل توجهی هم برای حمایت از زنان در مقابل خشونت وجود ندارد یا اینکه ضعیف است.
وی افزایش خودباوری در زنان و آموزش مهارت خروج به هنگام از وضعیت خشونت بعد از بروز مساله را دو عامل مهم در کنترل و کاهش خشونت علیه زنان می داند.
روز “منع خشونت علیه زنان” امسال هم تمام شد اما حکایت همچنان باقی است! لذا کلیشه های گفتاری دیگر چاره کار نیست بلی باید خودباوری را در زنان تقویت کرد که این مهم جز با شناخت خویشتن خویش و آگاهی از توانمندی های شخصی و سپس پرورش دادن استعدادهای کشف شده میسر نیست.
هر ساله این روز با بیانیه های پر مغز و جملات شعارتیک زینت داده می شود و محافلی کوچک و بزرگ فمینیستی در پاسداشت و یادآوری ضرورت حمایت از حقوق زنان برپا می شود اما همچنان سایه خشونت بر سر زن است و پر واضح است که باید در روش ها بازنگری کرد…
جامعه هدف پراکنده و گسترده و هر بخش از آن تحت لوای فرهنگ، ساختار و مدلی است بر این اساس ناقص بودن فعالیت های حمایتی در بحث حقوق زن طبیعی است به نظر می رسد باید نگاه ها را به سمت فردی گرایی برد جایی که زن خود برای خود بیدار شود.

لینک کوتاه : https://www.milkanonline.ir/?p=5222

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.