• امروز : پنج شنبه - ۹ فروردین - ۱۴۰۳
  • برابر با : Thursday - 28 March - 2024
2
زنجیره‌ای برای قالی کرمانشاهی؛

تار و پودهایی که اقتصادی نمی‌تنند

  • کد خبر : 7275
  • 31 تیر 1398 - 8:28
تار و پودهایی که اقتصادی نمی‌تنند

شهره امیری – گروه اقتصاد قدمت دیرینه فرش و گلیم کرمانشاه زبانزد خاص و عام است. طبق مستنداتی که تا به امروز وجود دارد. فرش ۴۰۰ ساله سنقر و کلیایی در سال ۹۵ با تایید ۲۳ کشور به ثبت جهانی رسید. اما گلیم قدمتی فراتر از تصور دارد. چنانچه آن را در زمره صنعت نساجی […]

شهره امیری – گروه اقتصاد
قدمت دیرینه فرش و گلیم کرمانشاه زبانزد خاص و عام است. طبق مستنداتی که تا به امروز وجود دارد. فرش ۴۰۰ ساله سنقر و کلیایی در سال ۹۵ با تایید ۲۳ کشور به ثبت جهانی رسید. اما گلیم قدمتی فراتر از تصور دارد. چنانچه آن را در زمره صنعت نساجی قرار داده اند و بر اساس مستندات ۳ تا ۵ هزار سال قدمت گلیم هرسین را تخمین زده اند.
اما با وجود داشتن قدمت و مزیت های بسیاری که برای بافندگی فرش و گلیم در استان هست. هنوز در اول راه توسعه این هنر صنعت هستیم. به طوری که بافندگان در مشقت معیشت هستند و بازار این صنایع دستی کهن، کم رمق است.
استان کرمانشاه با دارا بودن هنرمندان و اساتید قهاری که در تمام عرصه های فرش و گلیم توانمند هستند و با برخوردار بودن از مواد اولیه طبیعی مورد نیاز همچون پشم و الیاف، روییدن گیاهان طبیعی برای رنگرزی و همچنین با داشتن صنعت بافندگی و ریسندگی سنتی و تاریخی درکنارتکنولوژی صنعت بافندگی و ریسندگی هنوز نتوانسته است اقتصاد فرش و گلیم را شکوفا سازد. این مسئله به عوامل متعددی که در گزارش آمده است بستگی دارد.
حمایت از بافندگان دست سودجویان را کوتاه می‌کند
یکی از بافندگان چیره دست فرش مدعی است سر و سامان دادن به فرش و گلیم استان باید از دهه های گذشته که تعاونی فرش برقرار بود راهش را برای حمایت از بافندگان ادامه می داد تا افرادی سودجو همچون صاحب مکتب فرش و گبه و گلیم کرمانشاهان قدرت نگیرند.
میثم چراغی، مالباخته مکتب فرش و گبه و گلیم کرمانشاهان می گوید: عامل از دست رفتن پس انداز مردم کرمانشاه و همچنین نابود شدن بازار فرش این شهر از بافندگی تا بازار فروش صاحب مکتب فرش بود.
یک مربی فرش که صاحب کارگاه کوچکی در راسته بازار کرمانشاه است در خصوص از مشکلات تهیه مواد اولیه می گوید: تهیه پشم مناسب با انواع رنگهای طبیعی در استان ما کم یاب است و به ناچار خرید پشم را از استانهای همدان، قم و اصفهان انجام می دهیم و این مسئله سبب افزایش نرخ مواد اولیه برای بافنده می شود.
الناز امیری با اشاره به نداشتن ثبات بازار فرش می افزاید: بافندگان گاهی دستمزد خود را یک سال پس از بافت فرش تحویل می گیرند و تا بازار و خرید و فروشی نباشد مزد زحماتشان را بدست نمی آورند علاوه بر آن قدرت خرید مواد اولیه برای بافت فرش دیگری هم نخواهند داشت.
مهمترین رکن در خوشه فرش بافندگان هستند
معاون صنایع کوچک شرکت شهرک‌های صنعتی استان کرمانشاه با اشاره به اینکه مزیت فرش استان کرمانشاه مغفول مانده است درباره مشکلات پیش روی این هنر صنعت می گوید: برای شکل گیری و توسعه فرش و گلیم استان در سه سال گذشته تلاش های بسیاری شده است تا خوشه فرش استان شکل گیرد مهمترین رکن در این زنجیره خود بافندگان هستند که باید مطالباتشان را از ما بخواهند.
علیرضا محمدی توجه به صنعت فرش را در میان صنایع استان مهم بر می شمرد و ادامه می دهد: خوشه شکل گرفته فرش و گلیم یک شبکه است که پشتوانه اش سرمایه های اجتماعی همچون بافندگان و پیشکسوتان عرصه فرش و گلیم استان می باشد و در این شبکه که به چندین خوشه تقسیم شده است مسئولیت هر خوشه را فردی به عهده گرفته است.
سالانه ۱۲۰هزار مترمربع فرش دستباف در کرمانشاه تولید می‌شود
مدیر سابق خوشه فرش و گلیم دستباف استان کرمانشاه که به تازگی مسئولیتش را به فرد دیگری واگذار کرده است در ادامه می گوید: برای شکل گیری خوشه فرش و گلیم استان با همراهی کردن بافندگان و صاحبان نام این صنعت تورهای تحقیقی و بازدیدی مختلفی برگزار کردیم و در نمایشگاه های متعدد داخلی و خارجی شرکت داشتیم.
صادق امیری می افزاید: از سال ۹۵ تیم تحقیقاتی ما برای برنامه ریزی خوشه کار خود را آغاز کرد که کارهای تخصصی طراحی با کامپیوتر، رنگرزی سنتی و صنعتی ، مسابقات طراحی و شناسایی طراحان با استعداد، ایجاد حلقه ریسندگان و همچنین در حوزه صادرات و نشست با سرمایه گذاران را می توان جز دست آوردهای شکل گیری این خوشه و برنامه‌های منسجم دانست. امیری مدعی است هم اکنون ۸۸ واحد فعال با میزان اشتغالزایی ۱۷۵۰نفر در استان وجود دارد که سالانه حدود ۱۲۰ هزار متر مربع به ارزش تقریبی هر متر یک میلیون تومان فرش دست بافت بافته می شود.
وی همچنین از خروج پشم از استان گله مند است و بیان می‌کند به یک مرکز دائمی برای آموزش و نمایش فرش نیاز داریم که بتوانیم دانش آموختگان این رشته را نیز جذب کنیم. از طرفی خروج مزیت پنهان این استان که همان پشم است می تواند به اشتغالزایی استان کمک شایانی کند.
نمی‌توانیم متناسب با نیاز بازار فرش تولید کنیم
یکی از تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش استان کرمانشاه اظهار می کند: ما نمی توانیم متناسب با نیاز بازار داخلی و خارجی فرش تولید کنیم هنوز در مقابل فرش آذربایجان، قم و خراسان حرفی برای گفتن نداریم. البته در میزان تولید فرش دست باف انبوه کشورهای هند،چین ، ترکیه و نپال پیشرو هستند.
علی اصغر طباطبایی می گوید: پشم زیاد و کیفیت خوب بافت نقطه قوت فرش استان ما است اما باید بتوانیم با تکیه بر این نقاط قوت در نمایشگاه های داخلی و خارجی رقابت کنیم. ویژه بافی، تولید فرش در ابعاد متناسب با نیاز روز، رنگ بندی و طرح های خاص لازمه مشتری مداری و ایجاد ارزش افزوده فرش ما در صادرات است.
در روستاهای کرمانشاه به ندرت دارقالی برپا‌می‌شود
نماینده اتحادیه صادرکنندگان و تولیدکنندگان فرش ایران با بیان اینکه اولین خوشه فرش ایران در استان خراسان جنوبی شکل گرفته است می گوید: در بین تمام خوشه های ایران خوشه فرش و گلیم کرمانشاه در نوع خود بی نظیر است و این مدل طراحی شده به دلیل چند وجهی بودن در هنر، بافت و دقت مورد تایید بین المللی است.حامد چمن درباره برنامه های عملیاتی برای توسعه فرش استان می گوید: توسعه یک اتفاق است و اتفاق دست عاملان توسعه است وقتی بیاییم آن چیزی که هست را شناسایی کنیم و نقاط ضعف و قوت را بیابیم و تقویت کنیم توسعه روی داده است.چمن معتقد است شبکه فرش کرمانشاه راهش را هوشمندانه و خوب رفته است و با ایجاد کنسرسیوم صادرات فرش توانسته است یک گام جلوتر از سایر شهرستان ها باشد.
اگرچه کارشناسان و مسئولان حوزه فرش استان در قبال کارهای این چند سال اخیر احساس رضایت از کارشان دارند اما هنوز اما و اگرهای توسعه نیافتگی فرش استان و زیان هایی که به دلیل بی توجهی به این حوزه شده است گریبانگیر صنعت کم رمق فرش امروز کرمانشاه است. تا جایی که در روستاهای ما به ندرت دارقالی برپا می شود دلیلش هم نبود بازار فروش است و زنان هنرمندی که دستی بر فرش دارند به علت نبود مواد اولیه با کیفیت،گرانی مواد اولیه،نبود بازار فروش که به موقع تولید را تبدیل به نقدینگی کنند دست از بافتن فرش برداشته اند و نسل جدید هم با عبرت گرفتن از نسل قبل رغبتی برای پیمودن این راه ندارد. یادآور می شود که قالی کرماشانی در گذشته همچون فرش سایر استانهای دیگر شهره خاص و عام بود.

لینک کوتاه : https://www.milkanonline.ir/?p=7275

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.