• امروز : چهارشنبه - ۵ اردیبهشت - ۱۴۰۳
  • برابر با : Wednesday - 24 April - 2024
3

از یاد رفتگان

  • کد خبر : 7135
  • 18 تیر 1398 - 11:40
از یاد رفتگان

مشاهير گمنام! عثمان هورامي يكي از ۱۰ شخصيت برجسته كرمانشاهي بود كه در كنگره‌ی مشاهير كُرد در سنندج مورد تقدير قرار گرفت. او بسیار محبوب است و آوازه اي افسانه اي در ميان كردها دارد. آغاز این محبوبیت از میانه ی دهه ی ۴۰ بود؛ هنگامي که راديو كردي كرمانشاه براي اولين بار سیاچمانه خوانی […]

مشاهير گمنام!
عثمان هورامي يكي از ۱۰ شخصيت برجسته كرمانشاهي بود كه در كنگره‌ی مشاهير كُرد در سنندج مورد تقدير قرار گرفت. او بسیار محبوب است و آوازه اي افسانه اي در ميان كردها دارد. آغاز این محبوبیت از میانه ی دهه ی ۴۰ بود؛ هنگامي که راديو كردي كرمانشاه براي اولين بار سیاچمانه خوانی ها و دیگر کارهای او را پخش كرد. عثمان هورامی خیلی سریع به شهرتي فراگير و افسانه ای در مناطق کردنشین ایران و عراق دست یافت. به روايتي از این هنرمند بزرگ مقامی ۱۸۰۰ كاست بر جاي مانده است که یک رکورد دست نیافتنی محسوب می شود. به عبارتی براي گوش كردن به تمامي كارهاي عثمان هورامی بايد حداقل ۷۰ شبانه روز وقت گذاشت. عثمان هورامی نشان بلوط طلایی، نشان افتخار هنری گلاویژ سلیمانیه و نشان شانزدهمین جشنواره آواز ایران را در کلکسیون افتخارات خویش دارد و به تازگی نشان مشاهیر کرد را نیز به این ویترین اضافه کرد.
در کمال تعجب با این همه نشان ها و افتخارات، ماموستا عثمان هورامی در استان خود «کرمانشاه» غریب است و حداکثر در مراسماتی در پاوه و نوسود دعوت می شود.
چندی پیش در شهر پاوه آیین تجلیلی برای ماموستا عثمان هورامی برگزار شد. استاندار کرمانشاه با توجه به جایگاه این هنرمند خواهان دیدار با عثمان هورامی شد ولی با کمال تعجب مدیران فرهنگی استان با این بهانه عجیب که این هنرمند اهل استان دیگری است این خواسته را پشت گوش انداختند. در حالی که عثمان هورامی اهل روستای کیمنه از توابع نوسود شهرستان پاوه است. برای این اطلاعات را می توان خیلی راحت با یک جستجوی ساده از ویکی پدیا دریافت کرد.
یکی از دلایل اصلی توسعه نیافتگی کرمانشاه همین فرصت سوزی ها و بی اعتنایی به مشاهیر موسیقی مقامی مانند عثمان هورامی است.
این حق طبیعی مردم کرمانشاه است که هنرمندان اصیل این دیار در همین استان قدر و منزلت بیابند. چرا باید مجسه عثمان هورامی در سلیمانیه، سنندج و مریوان نصب شود و به وی نشان های متعدد اهدا شوند ولی مدیران فرهنگی کرمانشاه هنوز از کرمانشاهی بودن وی مطلع نباشند.
استاد علی اکبر مرادی:
عثمان هورامی برجسته‌ترین هنرمند در موسیقی سیاچمانه است
مدیران فرهنگی کرمانشاه مشاهیر استان خود را نمی شناسند
استاد علی اکبر مرادی از چهره های سرشناس موسیقی استان کرمانشاه و جزو چهره های تجلیل شده در کنگره مشاهیر کُرد در گفت وگو با هفته نامه میلکان درباره جایگاه عثمان هورامی گفت: ماموستا عثمان هورامی سرشناس‌ترین هنرمند در موسیقی سیاچمانه یکی از ارزشمندترین موسیقی های باستانی دنیا در سراسر مناطق کردنشین است .
وی افزود: این هنرمند با وجود اینکه از روستایی کوچک به اسم کیمنه در شهرستان نوسود و از توابع پاوه متولد شده است اما چهره ای جهانی در موسیقی سیاه چمانه می باشد و به اعتقاد من ایشان شاخص ترین و کهن ترین چهره هنری در زمینه این موسیقی تا به امروز است و هرگز همتایی نخواهد داشت و تکرارشدنی نیست.
این هنرمند برجسته افزود: ضمن اینکه ایشان در موسیقی هایی مثل چپله که و برخی آثار که حالاتی خانقایی نیز دارند استادی زبر دست می باشد.
وی افزود: عثمان هورامی، محمد حسین کیمنه‌ای و جلیل احمدی سه چهره اصیل در موسیقی سنتی کردی به ویژه در موسیقی سیاه چمانه و موسیقی‌های خانقایی محسوب می شوند. البته هنرمندان بنامی نیز در این زمینه در کردستان عراق از جمله در حلبچه برخواسته اند که در عین حال هیچ کدام از لحاظ گستردگی کار و سرآمدی در این موسیقی با عثمان هورامی قابل مقایسه نیستند.
استاد مرادی در ادامه تصریح کرد: توجه و تجلیل ویژه از این هنرمند در استان خود حق مسلم اوست که البته شاید تنها ذره ای از جایگاه واقعی او را نشان دهد.
مرادی در ادامه سخنانش از بی توجهی مسوولان فرهنگی کرمانشاه به ماموسا عثمان هورامی گلایه کرد و گفت: این چهره سرشناس کرمانشاهی را جزء این استان ندانسته اند و گاهی او را با عنوان هنرمندی از استان کردستان یاد کرده اند در حالیکه عثمان هورامی اصالتا در هورامانات کرمانشاه زاده شده است.
این استاد برجسته موسیقی تنبور ادامه داد: این عامل نشات گرفته از کم توجهی مسوولان استان است چرا که استان ما با وجود ده چهره فرهیخته کُرد، لایق برگزاری و میزبانی کنگره اخیر مشاهیر کُرد بود.
وی مهد موسیقی سیاه چمانه را خاک استان کرمانشاه می داند.
به گفته مرادی، نوسود و نودشه مرکز اصلی این موسیقی است که حتی هنرمندان کردستانی در رقابتی تنگاتنگ با این مناطق و به ویژه با هنرمند نامداری چون عثمان هورامی هستند.
این هنرمند کرمانشاهی که خود جزو ده چهره برتر کرمانشاهی بود در کنگره مشاهیر کورد از وی تجلیل شد در پایان از اهالی رسانه خواست تا تلاش بیشتری در معرفی و شناختن چهره هایی مانند عثمان هورامی در میان مردم به عمل آورند چرا که هنرمندان توسط مردم معرفی، شناسایی و تشویق می شوند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه:
اولویت، تجلیل از مفاخر ۳ سده پیش است
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه نیز در گفتگو با خبرنگار میلکان با بیان اینکه اولویت تجلیل و گرامی داشت امسال فرهنگ و ارشاد اسلامی همایش مفاخر و مشاهیر حدود ۳۰۰ سال پیش است گفت: پیشنهادبرگزاری کنگره بزرگداشت تعدادی از مفاخر استان در سده های گذشته به وزارت ارشاد ارسال شده است و با دستور وزیر در انجمن مفاخر مشاهیر پژوهشگاه فرهنگ و هنر در دستور کار قرار گرفته است.
حجت‌الاسلام رحیم جعفری تصریح کرد: ماموستا عثمان هورامی از شخصیت های محبوب، مقبول و با اخلاقی است که هم جنبه های عرفانی و معنوی ایشان مورد احترام است و هم جنبه هنری صدا و آوای او مورد تقدیر است. او یک هویت کاملا با اصالت کردی بومی دارد و یکی از شخصیتهایی است که علی‌رغم تعلق جغرافیایی به استان کرمانشاه بیشتر به سمت استان کردستان تمایل دارند.
وی در خصوص تجلیل از این چهره برجسته هنری گفت: برای تجلیل از این چنین بزرگانی محدودیتی نداریم اما با توجه به تجلیل های فراوانی که در سالهای اخیر در پاوه داشته ایم باید تعادل منطقه ای را نیز در ایتان رعایت کنیم. در ۲ سال اخیر در راستای احیاء هویت بومی و منطقه ای کرمانشاه در شهرستانها و مناطق مختلف استان خواستگاه های تنبور در گهواره ، دف در پاوه ، مور در هرسین و هوره در اسلام آبادغرب مورد توجه قرار داشته است و حدود ۵۰ چهره جدید نیز در این مدت مورد تجلیل قرار گرفته اند.

لینک کوتاه : https://www.milkanonline.ir/?p=7135

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.