• امروز : پنج شنبه - ۳۰ فروردین - ۱۴۰۳
  • برابر با : Thursday - 18 April - 2024
2

کشت موفق دانه روغني»کاملينا« سازگار باکم آبي در کرمانشاه

  • کد خبر : 2820
  • 28 فروردین 1397 - 5:28
کشت موفق  دانه روغني»کاملينا« سازگار باکم آبي در کرمانشاه

يک تيم تحقيقاتي در دانشگاه رازي کرمانشاه با استفاده از روش هاي زيست فناوري موفق به توليد يک لاين گياه دانه روغني کاملينا شدند که اين دانه روغني با توجه به شرايط کم آبي براي کشت ديم مناسب است. سرپرست اين تيم تحقيقاتي در گفتگوي اختصاصي با ميلکان گياه کاملينا را به نوعي نماد اقتصاد […]

يک تيم تحقيقاتي در دانشگاه رازي کرمانشاه با استفاده از روش هاي زيست فناوري موفق به توليد يک لاين گياه دانه روغني کاملينا شدند که اين دانه روغني با توجه به شرايط کم آبي براي کشت ديم مناسب است.
سرپرست اين تيم تحقيقاتي در گفتگوي اختصاصي با ميلکان گياه کاملينا را به نوعي نماد اقتصاد مقاومتي در بخش دانه هاي روغني معرفي کرد و گفت: اين گياه در برابر خشکي، سرما، آفات و امراض مقاومت بالايي دارد. دکتر دانيال کهريزي اظهار داشت: استعداد توليد عملکرد در گياه کاملينا در شرايط ديم حدود هزار کيلوگرم در هکتار بوده و گزينه اي مناسب جهت تناوب با غلات دانه ريز مي‌باشد که هم اکنون اين تناوب بسيار ضعيف است. دکتر کهريزي اضافه کرد: از روغن کاملينا براي افزايش ارزش غذايي در مواد خوراکي از جمله انواع نان ها و کره استفاده مي شود. وي با تاکيد بر اينکه کاملينا خواص دارويي فراوان دارد گفت: وجود امگا ۳ بالا در اين گياه باعث شده است در مصارف پزشکي از جمله در جلوگيري از ابتلا به سرطان سينه و درمان چاقي پس از يائسگي در زنان کاربرد داشته باشد. دکتر کهريزي اظهارداشت: کيفيت بالاي کنجاله کاملينا با ۵ درصد امگا ۳، ۴۰ درصد پروتئين، ۱۰ تا ۱۲ در صد روغن و هزار و۶۰۰ کالري به ازاي هر پوند آن را تبديل به يک جيره غذايي مناسب در تغذيه دام، طيور و ماهي کرده است.
سرپرست تيم تحقيقاتي کامليناي بومي سازي شده اذعان داشت:کاملينا علاوه بر مزاياي فوق داراي خواص زراعي منحصر بفردي است که بصورت پايداري احتياجات خاک و کنترل علف هرز را کاهش داده و يا آنها را مرتفع مي‌سازد. همچنين اين گياه با سيستم‌هاي ‌خاکورزي کم و يا بدون خاکورزي سازگار است،مقاومت بالايي به دماهاي بالا در زمان گلدهي دارد، ميتواند به عنوان محصول پوششي هم مورد استفاده قرار گيرد، کشت آن در انواع بافت خاک و حتي در زمينهاي پست و حاشيه اي نيز امکان پذير است.
دکتر کهريزي با اشاره به تلاش هاي وزارت جهاد کشاورزي براي افزايش سطح زير کشت کلزا طي ساليان اخير در جهت تامين بخشي از روغن خوراکي خاطرنشان ساخت: به رغم اينکه بذر تهيه شده از کمپاني‌هاي خصوصي اروپايي و با هزينه هنگفت خريداري مي‌گردد اما به دليل هيبريد بودن بذر، امکان کشت آن براي سال بعد وجود ندارد بنابراين هر ساله وابسته به خريد بذر از اين کمپاني‌ها هستيم.
وي با بيان اينکه ريزش بذر در کشت کلزا بالاست افزود: همچنين کشت کلزا در نيمه دوم شهريور است که در آن زمان منابع آبي محدود است درحالي که به دليل آبي بودن اين نوع کشت بايد از آب هاي زيرزميني بهره برداري شود.
دکتر کهريزي اذعان داشت: عليرغم صرف هزينه هنگفت براي خريد بذر، اعطاي يارانه به کشاورز و خريد تضميني، اما طبق نظرسنجي هاي به عمل آمده کماکان کشاورزان و مسئولين سازمان کشاورزي استانها از اين کشت رضايت ندارند.
لازم به ذکر است؛ کشور ما با وجود اينکه درصد بالايي (حدود ۷۰%) ديمزار دارد، ولي فاقد گياه دانه روغني مناسب براي شرايط ديم است اين در حالي است که با شرايط خشکسالي، کاهش بارندگي‌ها و بحراني شدن سطح آبهاي زير زميني مواجه هستيم. همچنين با در نظر گرفتن اين نکته که روغن خوراکي کشور عمدتا (بيش از ۹۵%) وارداتي و ناسالم است و براي اين منظور ساليانه حدود ۵ ميليارد دلار ارز از کشور خارج مي‌شود، نياز به داشتن گياهي دانه روغني براي شرايط ديم کشور و با حداقل نيازهاي کودي احساس مي‌شود.

لینک کوتاه : https://www.milkanonline.ir/?p=2820

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.