• امروز : جمعه - ۱۰ فروردین - ۱۴۰۳
  • برابر با : Friday - 29 March - 2024
1
پیام میلکان به بهانه روز پیشگیری از خشونت؛

با خشمت دست به یقه شو!

  • کد خبر : 4321
  • 10 مهر 1397 - 7:21

نگار حسینی- سرویس اجتماعی می‌شناسیدش، این روزها به یمن تنش ها و فشارهای روانی ناشی از نوسانات اقتصادی آشکارا ردش در کلام هر کوچک و بزرگی، پیداست او را باید مادر ناهنجاری ها و هرج و مرج ها و شاید تمام شرارت ها نامید… دوستی ها داده برباد و خریده دشمنی چشم ها را بسته […]

نگار حسینی- سرویس اجتماعی
می‌شناسیدش، این روزها به یمن تنش ها و فشارهای روانی ناشی از نوسانات اقتصادی آشکارا ردش در کلام هر کوچک و بزرگی، پیداست او را باید مادر ناهنجاری ها و هرج و مرج ها و شاید تمام شرارت ها نامید…
دوستی ها داده برباد و خریده دشمنی
چشم ها را بسته لبها می گشاید وقت خشم
بله سخن از خشم است. مولفه ی ریز نقشی که به چشم نمی آید اما آتش آن شرارت ها بر پا می کند . به راحتی اجتماعی را به بیغوله می کشاند! در اساطیر باستان هر یک از خصلت های زشت نام دیوی بوده سهل انگاری آدمی آن را از تاریکی مغاک به فرش زمین کشانده و با زیاده خواهی وی را درسرای دلش جای داده است و امروز از این اهریمن به نام خصوصیت یا خصلت فردی یاد می شود. در نگاه ادیان نیز خشم شروری است که بذرش در ضمیر آدمی محفوظ بوده است . رشد و نمو آن بستگی به انتخاب فرد دارد. در نفس خود به کدامین سمت پیش برود. اما علم می گوید:” خشم یک مفهوم پیچیده است که از ساختار فیزیولوژی فرد شکل می گیرد و مکان بروز هیجانات و یکی از مولفه های هیجانی منفی فرد است.”
دکتر هادی نجفی روانشناس خانواده و مدرس دانشگاه در گفتگو با خبرنگار میلکان آنلاین میگوید: خشم دلایل ژنتیکی هم دارد که البته این عامل ۲۰ درصد سهم بروز خشم را داراست.
وی مهمترین علت خشم را عامل محیطی برمی شمارد و می افزاید: خشم در حیطه ارتباط فرد با دیگران شکل می گیرد. وقتی که نقل و انتقال هیجانی نظیر خشونت در فرد توسط انتقال دهنده های عصبی مانند دوپامین به صورت استاندارد صورت نگیرد احتمال بروز خشم در رفتار فرد وجود دارد.
دکتر نجفی فشارهای روانی حاکم برفرد، مصرف مشروبات الکلی و مواد مخدر، عدم تخلیه انرژی ها در یک فضای مناسب و قرار داشتن فرد در محیط پراسترس را از جمله مهمترین عواملی دانست که عملکرد مناسب انتقال دهنده های عصبی را دچار اختلال نموده و در مجموع زمینه های بروز خشم را در افراد ایجاد می کند.
وی اذعان می کند: خشم در واقع پاسخی به ناکامی فرد در رسیدن به اهدافش است حال اگر این ناکامی ها زمینه های فیزیولوژی داشته باشند احتمال بروز اختلالات روانی نظیر شخصیت ضد اجتماعی، پارانویا (توهمی، بدگمان) و اختلال شخصیت مرزی در فرد وجود دارد.اختلالات مذکور از منابع مهم خشم هستند ضمن اینکه اختلال های بالینی از جمله افسردگی در فرد نیز می تواند در اظهار خشم موثرباشد.
به گفته این روانشناس، خشم در بعد اجتماعی بیشتر در لباس پرخاشگری خود را نشان می دهد و به چند سیاق در روابط بین فردی حاکم در خانواده و جامعه ظهور میابد:خشم کلامی؛ بارزترین شکل خشم بوده و در اجتماع امروزی بسیار شایع است، خشم فیزیکی؛ در قالب نزاع های فردی و دسته جمعی نمایان می شود و خشم تخریبی که هم ردیف با خشم کلامی به انحاء مختلف این زمان در جامعه نمود دارد. لذا بهترین مثال برای معرفی این پدیده اقدام به تخریب اموال عمومی است.
نجفی با تاکید بر اهمیت توجه به آثار خشم کلامی متذکر می شود: تکرار خشم کلامی و به شکل عادت در آمدن آن آثار فردی و اجتماعی مخربی خواهد داشت. از جمله آثارفردی آن می توان به کاهش اعتماد به نفس، عزت نفس و تخریب درونی شخصیت ، شکل گیری تعارضات صریح و رفتارهای خصومت پرور همچنین شکل گیری سبک عاطفی نامتعادل و بروز بدگمانی در فرد اشاره کرد.
خشم فردی در اجتماع نیز آثار روانی را به دنبال خواهد داشت؛ تجمیع خشونت افراد می تواند موجب تخریب روحیه جمعی، بروز حس بدبینی، میل به عدم رعایت حقوق دیگران، احساس ترس و بروز رفتارهای فراقانونی را در جامعه تقویت کند.
وی خشم را سارقی می نامد که به تدریج منش های نیک آدمی را از وی می رباید؛ خشم نهان می تواند افراد به سمت مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی سوق دهد . اگر خشم با افسردگی همراه باشد احتمال خودکشی در فرد قوی می شود.
دکتر نجفی آموزش مهارت های زندگی در خانواده، آموزش های فردی رفتارهای آموخته شده، اهتمام مهدهای کودک و آموزش و پرورش به برنامه ریزی جهت برگزاری کارگاه های آموزشی مهارت های رفتاری، بررسی تاثیر ساختار اجتماعی و اقتصادی بر روان افراد و تدوین راهکارهای موثر در تقویت مهارت های کنترل خشم، توجه به اهمیت اعتمادسازی به عنوان سرمایه اجتماعی و ترویج آموزش های روانشناختی از جمله رفتار درمانی و شناخت درمانی را از عواملی برمیشمرد که میتوانند در کاهش، کنترل و پیشگیری از بروز خشم موثر باشند.
به گفته این روانشناس مهمترین نقطه بروز خشم، در کلام است . این رفتار اکثرا با تن صدای بلند نمود پیدا می کند بنابراین توصیه می شود این افراد تحت درمان روانشناسی قرار بگیرند لذا اگر خشم عمیق شود سطح معالجه به دارو درمانی میرسد.
وی تاکید می کند: استمرار خشم منجر به شکل گیری رفتارهای تکانشی در فرد می شود و وقتی فرد به این مرحله برسد احتمال بروز هیجانات منفی بیشتر شده و وی به تخریب فردی و اجتماعی مبادرت می کند.
بنابر اظهار دکتر نجفی خشم در بین زنان و مردان مساوی است اما بروز پرخاشگری در مردان بیشتر است.
سالیان است که شعارهایی علیه خشم و خشونت توسط گروه ها و یا در اصطلاح اجتماعی کمپین های حمایتی ابراز می شود، روزش که می رسد یا مصداقش در قالب رفتاری اجتماعی بارز می شود همه بیانیه “نه به خشونت…” صادر می کنند و بعد از آن می رود تا سالی دگر و واقعه ای دگر و جمع اذهان غافلند از اینکه این اهریمن در انواع لباس ناشناسانه حیله می کند… کاش اینبار به شعارهای کلیشه و آنارشیک بگوییم “نه!”، دست از حرف برداریم و بپذیریم آنچه را که در خود نپرورانده ایم در دیگری نخواهیم توانست در دیگری بپرورانیم!
به قول حضرت مولانا:
ای بسا ظلمی که بینی در کسان
خوی تو باشد در ایشان ای فلان
انسان زمانی می تواند خصلتی را در دیگری تشخیص دهد که در خودش موجود باشد پس از خودت شروع کن! راهی بهتر از این نیست…

لینک کوتاه : https://www.milkanonline.ir/?p=4321

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.