• امروز : پنج شنبه - ۹ فروردین - ۱۴۰۳
  • برابر با : Thursday - 28 March - 2024
3

نگاه بی‌رحم جامعه به بیوه‌ها

  • کد خبر : 3296
  • 07 تیر 1397 - 7:19

پریسا عباسی- گروه اجتماعی براساس تعریف جهانی، زن بیوه به زنی گفته میشود که یک بار ازدواج کرده و همسر خود را به دلیل فوت، از دست داده و در حال حاضر بدون همسر زندگی میکند. این عنوان نیازمند باز تعریف است و همان عنوان زنان سرپرست خانوار را اگر برای آن در نظر بگیریم، […]

پریسا عباسی- گروه اجتماعی
براساس تعریف جهانی، زن بیوه به زنی گفته میشود که یک بار ازدواج کرده و همسر خود را به دلیل فوت، از دست داده و در حال حاضر بدون همسر زندگی میکند. این عنوان نیازمند باز تعریف است و همان عنوان زنان سرپرست خانوار را اگر برای آن در نظر بگیریم، زنان در جامعه امروز به واسطه طلاق، فوت یا ترک همسر سرپرستی خود و یا فرزندان را عهده دار می‌شوند. آمار این زنان به خاطر آمار بالای مرگ جوانان، اعتیاد، طلاق و عدم ازدواج مجدد بالا رفته است و بر اساس آمار مجامع بین المللی ایران در صدر کشورهای دنیا از این لحاظ نیز نسبت به جمعیتش قرار دارد.
متاسفانه برخی از زنان سرپرست خانواده به دلیل نداشتن شغل و مهارت شغلی و منابع درآمدی پایدارمجبور به بازگشت بر سر سفره پدر ، شنیدن طعنه‌ها و نیش زبانهای افراد فامیل و عدم نگهداری فرزندان می شوند.
مینا حدود شش سال پیش ازدواج کرد اما بعد از ازدواج متوجه بدگمانیهای شوهر میشود و بالاخره بعد از مدتی همراه با بچه‌ی یکساله‌اش طلاق را بهترین راه ادامه زندگی می داند و از شوهرش جدا می‌شود .
او می گوید : متاسفانه در جامعه ی ما نگاه به زنان بیوه تنگ نظرانه است و همین موضوع سبب شده من در خانواده بسیار محدود شوم و از رفت و آمد با فامیل پرهیز کنم .
مینا در ادامه صحبت هایش به سختی های پیدا کردن کار می پردازدو می افزاید: برای پیدا کردن کار به جاهای مختلفی سر زده ام که بتوانم با اندک مبلغی مخارج خانواده را تامین کنم اما متاسفانه شرایطم را که متوجه می شوند بهانه ای پیدا می کنند و عذرمرا میخواهند .
پروانه زنی تقریبا ۴۵ ساله همراه با دختر و پسرش به دنبال پیدا کردن سرپناهی برای اجاره هستند که به گفته ی خودش سه هفته است برای پیدا کردن خانه کفش از پا درنیاورده است.
پروانه می گوید: بعد از گذشت ۱۴ سال از همسرم جدا شدم ، ما زندگی خوب و آرامی داشتیم که بعد گذشت سال ها متوجه سایه شوم زنان دیگری بر سر زندگیم شدم. تحمل این فاجعه برایم دردآور بود. چون در خانواده‌ی من طلاق معنی و مفهومی نداشت به همین دلیل دور از خانواده زندگی میکنم.پیدا کردن منزلی برای من که یک زن تنها هستم با دو بچه بسیار سخت است. کسی حاضر نمی شود منزلش را برای کرایه به ما بدهد.
او تاکید می کند: من مشکلی برای پرداخت کرایه خانه و قبوض آب و برق و گاز ندارم چون بلافاصله بعد از طلاق تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی رفتم و با مبلغی که بعنوان مستمری دریافت میکنم و خودم در منزل فرش بافی میکنم تقریبا مشکلی برای پرداخت مخارج اولیه زندگی ندارم. تنها مشکل من پیدا کردن منزل می باشد. گویی اکثر صاحبین خانه از زنان بی سرپرست احساس ترس دارند که البته نمیدانم این ترس نشات گرفته از چه چیزی میباشد ؟
ساغر زنی که چهره‌اش نشان از سن کمش می دهد میگوید : زندگی من و شهرام بدلیل عدم ثبات اخلاقی شهرام که به زندگی و اصول آن پایدار نبود بعد از گذشت ده ماه به جدایی رسید .
او می گوید : سنم کم است و بیوه‌گی را یدک میکشم همین امر سبب شده مزاحمت های زیادی برایم ایجاد شود. بعضی از افراد جامعه مخل آسایش و آرامش امثال من در جامعه هستند.در حال حاضر در مغازه ای که فروشندگی میکنم مجبور به گفتن دروغ شدم و خودم را مجرد معرفی کردم بلکه بتوانم کاری بدون مزاحمت داشته باشم. اکثر جاهایی که برای کار رفتم بعد از گفتن شرایطم به من کار نمیدادند یا در بعضی موارد متوجه نگاه های سنگین صاحب کار میشدم .
ساغر می گوید : متوجه دلیل این تبعیض ها نمی شوم که چرا با بیوه ها اینگونه برخورد میکنند؟
سمانه زن ۳۵ ساله ای که همراه دخترش در یک اتاقی حومه شهر زندگی میکند می گوید : به دلیل شرایط بد منزل پدرم مجبور به ازدواج با مرتضی شدم اما از همان روزهای اول مرتضی سرناسازگاری را نهاد و هرروز اعتیادش به مواد بیشتر می شد. چون امیدی به منزل پدرم نداشتم مجبور به تحمل بودم تا اینکه دخترم بدنیا آمد و چون مرتضی توان مخارج زندگی را نداشت هرروز مرا کتک میزد و ناسزا میگفت. دیگر کاسه صبرم لبریز شد و طلاق گرفتم. بعد از طلاق تا پیدا کردن کار مناسب حدود دوماه سربار منزل پدرم بودم اما در این دوماه پیدا کردن کار مناسب بسیار سخت بود.توانستم در یک رستوران مشغول بکار شوم حالا با مقدار پولی که دارم تا حدودی نیز کمک حال پدرم هستم.
فتانه که حدود یکسال است از همسرش جدا شده است می گوید : بعد از جدایی از فریبرز برای اینکه بتوانم حضانت پسرم را بگیرم مجبور به بخشیدن مهریه ام شدم. همین امر سبب شد که برای خودم کار کنم تا پسرم طعم فقر را نچشد خوشبختانه خانواده همه جور مرا ساپورت می کنند و در کنارم هستند.با مقدار وامی که از کمیته امداد امام خمینی (ره) گرفتم توانستم مغازه لباس فروشی کوچکی را راه اندازی کنم و در این کار موفق بودم.حالا رفته رفته مغازه را بزرگتر کرده و تنها مشکلی که وجود دارد وجود نگاه های سنتی و پوسیده‌ای است که در جامعه‌ی ما رواج دارد و باعث شده که تا حدودی رفت و آمدم را با خانواده‌های جوان محدود کنم که مبادا باعث سوتفاهم برای کسی شوم .
وی می گوید خواستگاران زیادی دارم اما برخی از آنان پسرم را قبول نمیکنند. کسانی که هم با پسرم مشکلی ندارند تفاوت سنی زیاد و آشکاری دارند. همین موجب شده است فعلا ازدواج نکنم.
زنان وقتی سرپرست خانواده می شوند با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم می کنند که شاید سخت ترین آن مسئله تامین مسکن باشد. صاحبان خانه همواره با نگاهی پراز سوءظن و تردید به زنان بیوه می نگرند و هیچگاه آنها را مستاجرینی مناسب برای خود نمی دانند . اما این دیدگاه از کی نشات گرفته و چه عواملی سبب شکل گیری این پندار گردیده است ؟
صاحبان بنگاه املاک ملکی از جمله افرادی هستند که بیشترین برخورد را با این قشر ضعیف جامعه دارند یکی از این بنگاه داران در گفتگویی با خبرنگار میلکان گفت : بیشتر صاحبین خانه معتقدند اگر منزلشان را به زنان سرپرست خانواده بدهند ممکن است در دادن کرایه خانه دچار مشکل بشوند البته این مورد بیشتر در خصوص زنان سرپرست خانواده که تحت پوشش هیچ ارگانی نیستند صدق میکند .
او می گوید : صاحبین خانه معتقدند اگر این زنان بتوانند کرایه منزل را سروقت برسانند و هیچگونه مشکل اخلاقی نداشته باشند موردی ندارد. البته بسیاری هستند که زنانشان با دادن خانه به زنان بیوه احساس خطر میکنند صرفا بدلیل تنها بودن این زنان این اجازه را به مردان خود نمیدهند که خانه را در اختیار این زنان قرار بدهند .
وی در برخی موارد حق را به صاحب خانه ها می دهد می گوید : البته تا حدودی صاحبین خانه نیز حق دارند چرا که کم نبوده مواردی که با زنان بیوه به مشکل برخورد کرده اند از جمله این مشکلات این است که بعضی از این زنان هنگامی که موعد منزلشان تمام می شود حاضر به تخلیه منزل نمی شوند و مجبور به شکایت کردن می شوند که صاحبین خانه ترجیح میدهند با زنان تنها وارد معامله نشوند و یا در بعضی موارد باعث دوستی مردان صاحب خانه و زنان بیوه می شود که در این صورت باعث برهم خوردن زندگی مشترک صاحب خانه ها می شود .
وی در ادامه صحبت هایش گفت : این گونه مشکلات باعث شده که نگاه افراد جامعه به این قشر زنان تغییر کند البته این مورد برای همه صدق نمی کند اما دیدن این گونه موارد باعث شده چشم صاحبین خانه ترسیده و تنها در مواردی خاص به زنان بیوه منزل میدهند که سن بالایی داشته باشد و فرزندانشان نیز بزرگ باشد که مشکلی بوجود نیاید.
نوروزی که در بازار مانتو فروشی دارد در رابطه با دادن کار به بیوه ها گفت : در اکثر موارد همسران قبلی این زنان ایجاد مزاحمت میکنند که در بعضی موارد باعث دعوا می شود و آبروی من صاحب کار از بین می رود .
قادری یکی دیگر از اهالی بازار می گوید : صحبت من با بعضی از زنان بیوه می باشد نه همه ی آنها هستند کسانی که با آرایش های افراطی و تیپ های نامناسب در محل کار حاضر می شوند مردانی که با همسران خود برای خرید می آیند بلافاصله بدون خرید کردن از مغازه خارج می شوند. وی با خنده می گوید از زنانشان میترسند و البته کم نیستند مشکلاتی از این قبیل که باعث می شود از این دسته از زنان دوری کنیم .
واقعیت را باید پذیرفت ؛ شاید علت بروز برخی از این مشکلات عده قلیلی از این زنان هستند که سبب می شود عرصه زندگی بر تمام زنان سرپرست خانواده تنگ شود .
اما بهتر است با جهل و تعصبات کورکورانه زندگی را براین قشر سخت نکنیم چرا که بقول همان ضرب المثل قدیمی هر پنج انگشت همانند یکدیگر نیستند .
ما حق نداریم بدلیل اعتماد نداشتن به برخی ، زنانی را که زنانه پای تمام مشکلاتشان ایستاده اند را از حقوق فردی و اجتماعی و عاطفی سلب کنیم.
بهتر است همه ی این زنان را همانند یکدیگر ندانیم و آنها را بدون شناخت پیشینه و گذشته شان قضاوت و پیشداوری نکنیم.
در رابطه با موضوع زنان بیوه و مشکلات پیش روی آنان گفتگویی با مدیر عامل کمیته امداد امام خمینی (ره) داشتیم . حسین خدر ویسی گفت: بیش از چهل هزار نفر از مددجویان ما زنان سرپرست خانوار هستند که ۴۶ درصد از این زنان را فوت سرپرست ، ۱۴ درصد شوهرانشان مفقود شده، و ۱درصد شوهران زندانی و ۱۲صدم درصد بد سرپرست و ۸ درصد را زنان طلاق تشکیل مید هند که ما در حوزه درمان، بیمه تامین اجتماعی، مسکن، اشتغال، فرهنگی و مذهبی به این زنان و فرزندانشان خدمت میدهیم وی افزود : برای هرکدام از این زنان که مستعد باشند مبلغ یک میلیون و پانصد هزار تومان به حساب آموزش فنی و حرفه ای واریز میکنیم و این زنان کسب مهارت میکنند و سپس با توجه به مدرکی که از سازمان فنی و حرفه ای گرفته میشود وام اشتغال به این زنان داده می شود که باتوجه به شغل مقدار این وام ها قابل تغییر است که تا سقف سی میلیون تومان می‌رسد .
وی با بیان اینکه به تشخیص کارکنان کمیته امداد امام خمینی(ره) به بعضی از این زنان تمام خدمات و به بعضی چند خدمتی و یا حتی تک خدمتی ارائه می شود تصریح کرد:
عمده مشکلات این زنان تهیه مسکن می باشد چرا که کسی حاضر نیست به این زنان تنها خانه بدهد و این یک مشکل فرهنگی است که تدبیری که در این باره اندیشیده ایم به زنان تا سقف ۳۰ میلیون تومان کمک هزینه خرید خانه می دهیم .
مدیر عامل کمیته امداد امام خمینی (ره) گفت: ما هزینه دانشگاه فرزندان این زنان را باتوجه به رشته تحصیلیشان از هشتصد هزار تا سقف سه میلیون تومن پرداخت میکنیم.
حسین خدر ویسی در پایان صحبت هایش گفت :کمیته امداد امام خمینی (ره) با هیچ سازمان و نهاد دیگری همپوشانی ندارد و تمام تلاش ما این است که بتوانیم بهترین خدمات را به این زنان سرپرست خانوار بدهیم.

لینک کوتاه : https://www.milkanonline.ir/?p=3296

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.